O echipa de experti de la Universitatea din Boston a demonstrat, sub indrumarea profesorului James Collins, cum argintul poate fi folosit in lupta impotriva rezistentei la antibiotice. Studiul lor a fost publicat in revista Science Translational Medicine.

„Rezistenta creste, in timp ce numarul de preparate cu efect antibiotic scade”, a spus Collins. „Am cautat metode capabile sa sporeasca eficienta acestor medicamente”, a explicat specialistul.

Collins si colegii lui au constatat ca, sub forma de ioni dizolvati, argintul ataca celulele bacteriilor concomitent pe doua directii. In primul rand, metalul face membrana celulei mai vulnerabila, iar in al doilea rand, modifica metabolismul celulei, ceea ce conduce la producerea unui numar mai mare de amestecuri toxice. Ambele mecanisme s-ar putea dovedi utile in lupta impotriva rezistentei la antibiotice.

Experientele efectuate de Collins si colegii lui au scos in evidenta faptul ca o cantitate foarte mica de argint amplifica eficienta antibioticului intr-un diapazon cuprins intre 10 si 1000 de ori. Oamenii de stiinta au primit confirmarea teoriei lor, testata pe soareci si folosind toxe netoxice de argint.