Această decizie ar putea duce la noi dezvăluiri după cele transferate în 2013 de Edward Snowden, ex-consultant al Agenţiei naţionale de informaţii (National Security Agency), fugit din SUA cu mai multe documente care detaliau amploarea programelor de supraveghere ale NSA şi ale altor agenţii americane de informaţii.

'Încă de la debutul acoperirii noastre mediatice a acestor arhive, unul dintre elementele abordării noastre a fost de a lucra în parteneriat cu alte canale media, americane şi străine, mai degrabă decât să încercăm să păstrăm tot acest material pentru noi', a explicat Greenwald. The Intercept aminteşte că a împărţit deja în trecut documente ale lui Snowden 'cu peste 20 de canale media'. Dar jurnaliştii care lucrează cu aceste documente trebuie să respecte anumite reguli, conform unui acord încheiat cu Snowden, a subliniat Greenwald.

'Rămân încă multe documente interesante din punct de vedere legitim care pot şi trebuie să fie făcute publice.' Dar 'există şi documente în arhive care nu trebuie, după opinia noastră, să fie publicate pentru că ar pune grav în pericol persoane inocente', a amintit el. Publicaţia americană a permis deja accesul la aceste documente mai multor canale media, între care şi cotidianului francez Le Monde.

The Intercept a publicat el însuşi luni câteva zeci de informări interne ale NSA, între care unul care subliniază rolul NSA în interogarea deţinuţilor în controversata închisoare americană de la Guantanamo. NSA avea un ofiţer de legătură în această închisoare, cu misiunea de a-i primi pe prizonierii suspectaţi de implicare în atentatele din 11 septembrie 2001, care avea 'obligaţia de a comunica zilnic cu anchetatorii cu scopul de a evalua şi a exploata informaţiile primite de la deţinuţi', precizeaza agerpres.