Deplasarea in Siria a sistemelor rusesti de lansatoare de foc TOS-1 "Buratino" poate modifica "regulile jocului" stabilite in Orientul Mijlociu, considera autorul articolului din The National Interest.

"Montate pe sasiul unui tanc T=72, TOS-1 nu este o obisnuita instalatie mobila de artilerie, ea fiind destinata, in primul rand, lansarii de rachete termobarice impotriva inamicului aflat intr-un spatiu inchis, precum cartiere urbane sau zone montane", explica publicatia citata.

Potrivit aceleeasi surse, sistemele sunt livrate in doua varianta: unele contin rachete termobarice, altele rachete care folosesc dispozitive cu aprindere. Spre deosebire de artileria traditionala, Buratino este conceput ca o arma de sustinere a infanteriei. Raza de actiune oscileaza intre 400 si 5000 de metri.

O singura salva poate distruge un perimetru cu o suprafata de 200 pana la 400 metri patrati. "Cu alte cuvinte, intr-o secunda, el poate transforma in mormane de moloz cateva blocuri", subliniaza The National Interest.