De la inceputul crizei ucrainene, Kremlinul nu a avut nici o indoiala in privinta importantei GRU: "Institutia a aratat ca Moscova o pote folosi nu numai in calitate de intrument esential de politica externa, rupand tara in bucati cu ajutorul agentilor infiltrati si cu un numar impresionant de armament. De asemenea, GRU a demonstrat lumii intregi cum intentioneaza Rusia sa poarte viitoarele sale razboaie: utilizand un amestec de secretomanie, negare, diversiuni si violenta punctuala", afirma Mark Galeotti in articolul sau. 

In ultimii ani, soarta nu a fost de partea GRU: "Incepand din 1992, institutia a raspuns de operatiunile din fostele republici sovietice. Se pare insa ca presedintele Vladimir Putin nu a fost multumit, considerand GRU nepotrivita pentru o asemenea misiune". Cand in 2003, FSB (fost KGB)a primit dreptul de a desfasura actiuni in afara statului, surse informate i-au explicat lui Galeotti ca GRU "nu este in stare sa faca nimic altceva decat sa numere tancuri".

"Ce multe se pot intampla insa in doar cateva luni!", exclama autorul articolului din Foreign Policy. Neajunsurile gasite de Kremlin in modul de actiune al GRU - preferinta pentru violenta, stilul brutal, inclusiv disponibilitatea de a organiza operatiuni de lichidare in strainatate - au devenit, brusc, plusuri".

"Anexarea Crimeii s-a bazat, in mare parte, pe planurile elaboraate de Directia operativa a Statului major general, schitat in virtutea datelor culese de agentii GRU, care au studiat atent regiunea, au invatat cum este viata printre soldatii ucraineni dislocati in unitatile din Peninsula si au interceptat convorbirile telefonice", sustine Mark Galeotti.

"Dar numai cand, la sfarsitul lunii mai, in estul Ucrainei si-a facut aparitia batalionul Vostok, completa renastere a GRU a devenit evidenta", continua expertul. "Subunitatea separatistilor poarta numele detasamentului cecen finantat de GRU si dizolvat in 2008. Aceasta noua brigada, alcatuita din aceiasi luptatori ceceni, cu arme de acelasi tip si cu transportoare blindate, a aparut, practic, din neant. Iar primul lucru pe care l-a facut, a ocupat sediul administratiei din Donetsk, de unde i-a alungat pe insurgenti. Dupa care a inceput sa recruteze voluntari ucraineni, care au luat locul cecenilor trimisi acasa".

In opinia lui Galeotti, "batalionul Vostok face lumina asupra strategiei Moscovei: Kremlinul nu vrea conflicte militare deschise pe teritoriul tarilor vecine. Rusia merge pe un fel de razboi bizar, precum cel din Ucraina si care consta din dezinformare, presiune politica si economica, operatiuni secrete. Un razboi care, dupa toate probabilitatile, va deveni cea mai indragita medota de lupta", prognozeaza autorul materialului.

"Acest tip de conflicte se va duce cu implicarea spionilor, a comandourilor, hackerilor si a mercenarilor, adica oameni aflati acum la dispozitia GRU", constata analistul.

Iar problema este ca NATO si Occidentul nu au in raspuns adecvat la o asemenea evolutie a evenimentelor, subliniaza Galeotti. "NATO este puternica in plan militar, dar daca Rusia este capabila sa creeze disensiuni intre tarile occidentale, sa lanseze diferite operatiuni cu ajutorul unor terti si sa atace personalitati si obiective de importanta strategica, nu conteaza cine are mai multe tancuri si avioane mai performante. Pentru asa ceva se pregateste GRU", concluzioneaza Mark Galeotti.