S-au incheiat 12.000 de ani, lungi si pasnici ai erei precedente! Umanitatea a intervenit atat de mult in modul de a fi al planetei, a schimbat-o intr-atat, incat a provocat inceputul urmatoarei epoci crono-geologice, sustin oamenii de stiinta intr-un studiu amplu si meticulos.

"Aceasta schimbare de ere, care se defineste prin modificari importante in clima, flora, fauna si in compozitia solului, a inceput in urma cu 50 de ani din cauza utilizarii armei nuclei, a incalzirii climatice si a poluarii mediului inconjurator", spune profesorul Jan Zalasiewicz, presedintele echipei "Project Anthropocene".

Disparitia si dispersarea anumitor specii de animale, eroziunea totala a solului si amploarea fantastica a deseurilor din plastic au grabit, la randul lor, venirea acestei noi ere, nu chiar incurajatoare.

De mii de ani, omenirea a transfigurat imaginea Pamantului. Totusi, este nevoie evenimente mondiale pentru o alternanta a erelor geologice. Caderea unui meteorit, spre exemplu. Dar este pentru prima data in istoria planetei noastre, cand  noua era debuteaza din cauza activitatii umane.