Potrivit publicatiei, acest model de drone a fost achizitionat in 2007 cu scopul de a fi utilizate in Irak si Afganistan. Pentru 221 de aparate au fost platite 11,8 milioane lire sterline, alte 3,3 milioane costand lucrarile de intretinere tehnica.

Ministerul apararii a precizat ca Desert Hawk "sunt folosite in mod regulat la exercitii militare in Marea Britanie". Publicatia precizeaza ca aceste aparate de zbor fara pilot au fost trimise in Estonia, unde, in cadrul misiunii NATO, au fost desfasurate trupe britanice.

Dar, pe timp de ploaie aceste aparate nu zboara, prabusindu-se. "Dronele nu se pot orienta in spatiu. De aceea, mai intai accelereaza, dupa care incep o coborare in picaj, ceea ce, de regula, nu conduce la nimic bun", a relatat una dintre sursele The Sunday Times.

Ziarul noteaza, de asemenea, ca au existat situatii cand, din cauza nesigurantei prezentata de aceste aparate, s-a recurs la firme private care au oferit propriile drone. Producatorul acestor drone, corporatia Lockheed Martin, a subliniat ca pentru a functiona pe timp de ploaie, este nevoie de intalarea unui program special.