De ce a organizat China o astfel de parada, o asemenea demonstratie de forta? Pentru a-si inspaimanta vecinii sau pentru a intimida. Este un fel de "razboi pe timp de pace". Desigur, si Japonia organizeaza asemenea defilari, mentioneaza Nikkei.

Dar in dincolo de parada chineza nu e nimic. E un fals, afirma publicatia citata. Beijing a asigurat ca va prezenta exclusiv tehnica de lupta de productie proprie. Dar avionul de atac J-11 este copie a aparatului rus Su-27, in timp ce avionul de punte J-15 copiaza avionul rus Su-33.

China nu poate vorbi despre produse autohtone. Cele mai multe dintre motoare, o componenta esentiala a tehnicii de lupta, au fost, la randul lor, importate din Rusia, mentioneaza cotidianul japonez.

In aceste conditii, trebuie sa ne intrebam in legatura cu eficienta acestui armament. Urmarind inregistrarile video cu decolarea, de la bordul unei nave, a avionului J-15, se poate observa ca pe apar aparat nu este montata nici o racheta. Da, el isi ia zborul, dar greu. Dupa toate probabilitatile, motoarele nu au suficienta putere pentru a ridica un avion echipat de pe o pista scurta. 

Dupa forma, drona CH-5, prezentat tot pentru prima data, aminteste de americanul MQ-9 Reaper. Oricum, drona chineza purta rachete aer-sol care nu cantaresc, in total, mai mult de 900 de kilograme, adica de doua ori mai putin decat poate transporta Reaper. Evident, desingnul poate fi copiat, dar cu interiorul este ceva mai dificial, comenteaza Nikkei.

Totusi, la parada au fost aratate lumii si arme adevarate. Este vorba de rachetele balistice. Este un domeniu unde China a facut progrese considerabile. Pentru Japonia, deosebit de periculoase sunt rachetele balistice cu raza mica si medie de actiune, precum DF-16 si DF-21.

Lor li se adauga racheta balistica intercontinentala DF-31A, prezentata pentru prima data la parada de la inceputul lunii septembrie si care, spre deosebire de alte proiectile similare, poate fi montata chiar si pe un autoturism si lansata de oriunde din China.