Si inca un detaliu important: Garda nationala a Rusiei va fi subordonata direct presedintelui Vladimir Putin, care enumera, intr-un comunicat oficial, care sunt atributiile acestei institutii: mentinerea ordinii publice, combaterea terorismului si a extremismului, participarea la operatiuni de aparare a teritoriului tarii, protectia unor importante obiective de stat si a transporturilor strategice, ajutor acordat FSB la granite, etc.

Surse din administratia prezidentiala au mentionat, pe de alta parte, ca Garda nationala va permite centralizarea muncii a mai multor subunitati, dispersate, ale structurilor de forta si care, pana acum erau coordonate de Ministerul de interne. "Un astfel de departament va fi mult mai usor de condus", au subliniat intelocutorii publicatiei citate.

Conform ordinului prezidential, trupele de interne se transforma in trupe ale Garzii nationale cu toate profilele specifice de activitate. Efectivul uman va de depasi 1 milion de oameni, din care 170.000 vor proveni din trupele de interne si care vor fi dislocate, practic, pe tot teritoriul Rusiei. Garda nationala va prelua inclusiv bazele de antrenament si poligoanele de testare ale Ministerului de interne.

Cine este Viktor Zolotov?

In mai 2014, Putin l-a numit pe Zolotov prim adjunct al ministrului de interne si comandant al trupelor respectivei institutii. Pana atunci, el lucrase timp de 13 ani la Serviciul federal de protectie (FSO) si se ocupase de securitatea presedintelui. Putin il stie pe Zolotov inca din anii 1990, cand acesta din urma asigura paza Primariei din Sankt-Petersburg, condusa, atunci, de Anatoli Sobciak. Putin era adjunctul acestuia.

Printre altele, publicatia Novaia gazeta precizeaza ca Zolotov si-a inceput cariera in cadrul directiei a 9-a a KGB-ului sovietic, unitate transformata, ulterior, in FSO. Zolotov este absolvent al facultatii de drept si a academiei Statului major general.

"Pozitia lui Zolotov s-a intarit in interiorul sistemului extrem de mult. El a devenit, practic, unul dintre cei mai influenti responsabili ai segmentului de forta al puterii", a comentat analistul Arkadi Mincenko, mentionand ca aceasta ascensiune face parte din tendinta ultimelor luni, cand fosti lucratori ai fost promovati in diferite functii cheie.

Cum conlucreaza cu FSB?

RBK Daily scrie ca, deocamdata, este greu de spus daca vor fi modificate mandatele altor servicii si departamente odata cu aparitia Garzii nationale. "Un lucru este insa cert si anume ca se impune perfectionarea bazelor legislativa si normativa, trebuie amendate o serie de legi. Si nu vorbim despre o lege sau doua", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov.

Teoretic, functiile Garzii nationale se vor suprapune, partial, cu cele ale FSB, care se ocupa inclusiv de lupta impotriva terorismului."Sa intelegem ca FSB nu face fata acestei misiuni?", s-a intrebat expertul Mihail Pashkin. "Se ridica, de asemenea, intrebarea daca noua structura se va ocupa inclusiv de strangere de informatii, va efectua misiuni de recunoastere, componente fara de care lupta impotriva terorismului nu are sens. Altfel spus, avem mai multe intrebari decat raspunsuri", a concluzionat el.