"Avem probleme serioase cu piloti experimentati", a recunoscut un oficial rus, citat de publicatia National Interest. E adevarat, probleme au si americanii, dar la rusi situatia este mult mai dramatica. Dupa destramarea URSS, inspaimantatoarea masina militara sovietica a beneficiat de tot mai putini bani. Pe fondul dificultatilor sociale si economice din anii 1990, Rusia postsovietica a sistat, practic, procesul de modernizare a fortelor sale militare. 

Ca atare, generatii intregi de militari nu au beneficiat de o pregatire corespunzatoare, iar deprinderile si abilitatea soldatilor, atat de importante pentru o armata, s-au pierdut definitiv. In anii 2000, cand au crescut preturile la petrol, iar economia rusa si-a mai revenit putin dupa dezastrul sovietic, Moscova a reluat investiile in fortele sale armate.

Chiar daca autoritatile de la Kremlin au reluat eforturile de modernizare a armatei, reformele angajate sunt incomplete, astfel ca doar o mica parte a fortelor miltiare dispun de cea mai avansata tehnica de lupta si armament. Situatia este foarte dificiala si pe linie de pregatire Spre exemplu, pilotii rusi au fost nevoiti sa reia, practic, de la zero programul de invatare a alimentarii in aer. Un drum lung si dificil, doar partial strabatut de Rusia.

Iata de ce, interventia Moscovei in Siria se doreste a fi, dincolo de aspetele geopolitice, un test, dar si o demonstratie a rezultatelor dobandite de armata rusa. Da, rusii au reusit sa confirme posibilitatile fortelor lor armate, dar sunt inca departe de performantele armatei americane.