"Ceea ce se poate citi in diferite articole si analize comparative despre armata rusa nu au nici o legatura cu lumea reala. Cu toate acestea, nu exista indoiala ca actiunile fortelor ruse sunt provocatoare si trezesc ingrijorare", spune expertul norvegian, mentionand ca procesul de "renastere" a armatei ruse a inceput cu aproximativ 10 ani in urma, cand economia tarii isi revenise. 

"A fost o crestere procentuala anuala, pana in 1016, cand s-a produs o usoara scadere. Prezentat drept urias, bugetul militar al Rusiei nu reprezinta decat 12% din cel al Statelor Unite si numai 8% din cel al NATO. State precum China sau Arabia Saudita cheltuiesc muilt mai mult pentru aparare decat Rusia", a subliniat analistul.

In context, el a precizat ca investitiile in apararea fostelor tari ale Pactului de la Varsovia, actuala membre NATO, constituie 80% din totalul fondurilor alocate in acest scop de Alianta Nord-Atlantica.

"Rusia este o putere, trebuie sa recunoastem, dar care, in plan geopolitic, gandeste altfel decat noi. Se creaza senzatia ca rusii se simt in siguranta cand ii determina pe altii sa simta o oarecare nesiguranta. Poate aceasta este cauza tuturor manevrelor aeriene efectuate in ultimele luni de rusi", a comentat, la randul sau, fost comandant al armatei norvegiene, Sverre Diesen.