În același timp, în pofida armistițiului anunțat în ajun de președintele Petro Poroșenko și catalogat de rebeli drept o 'stratagemă', armata ucraineană va beneficia din ce în ce mai mult de echipamente militare împotriva insurgenților înarmați proruși.

Transferul de trupe ruse la frontiera ucraineană, evocat de Kiev în ultimele zile, a fost confirmat pentru cotidianul rus RBK Daily, care citeaza surse distincte din domeniul apărării.

Cum justifica partea rusa aceasta schimbare de planuri? Foarte simplu. 'Lucrurile au luat-o razna: atacuri asupra misiunilor diplomatice ruse în orașe ucrainene, promisiunea neonorată a președintelui Petro Poroșenko privind încetarea focului, provocările militarilor ucraineni la granița cu Rusia, toate acestea au determinat reconsiderarea planului de retragere a trupelor la bazele lor', a explicat, sub rezerva anonimatului, un responsabil din cadrul Statului Major al armatei ruse.

El a refuzat insa să indice un număr exact de militari ruși concentrați din nou la frontiera cu Ucraina, indicând că este vorba de câteva mii de 'baionete'. Confirmare a venit, de altfel, si din partea ministrului rus al apararii, Serghei Soigu, precizeaza RBK, cu referire la afirmatia unui deputat care a participat la o reuniune cu usile inchise a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

Ministrul Șoigu ar fi explicat această nouă concentrare de trupe prin desfășurarea de manevre, care s-au multiplicat odată cu intensificarea activității forțelor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în regiune. Totusi, președintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Vladimir Komoedov, a pus la îndoială posibilitatea ca armata regulată rusă să treacă granița cu Ucraina.

O serie de înregistrări video, postate pe Internet, arată coloane de vehicule militare înaintând spre granița ruso-ucraineană. Aproximativ 50 de camioane grele "KamAZ", tancuri și transportoare blindate au fost văzute în orășelul Novoșahtinsk, regiunea Rostov, sudul Rusiei. Alte 200 de camioane militare, mașini blindate "Tiger" și vehicule militare medicale au fost filmate la granița dintre regiunile ruse Voronej și Rostov.