Aceste reduceri nu vor afecta situatia financiara a oamenilor in uniforma, ale caror sole si beneficii sociale sunt protejate. Vor avea insa de suferit antrenamentele, intretinerea echipamentelor de lupta si, vor conduce incepand cu luna aprilie, la somaj partial pentru cei aproximativ 800.000 de angajati civili ai Pentagonului. Timp de cinci luni, din aprilie pana in septembrie, ei vor primi 20% din salariul, daca, in intervalul respectiv, Casa Alba si Congresul nu vor ajunge la un acord.

Aceste taieri reprezinta aproape 8% din bugetul Pentagonului pentru 2013 (acopera perioada octombrie 2012 – septembrie 2013), cifrat la 614 miliarde de dolari. Cum bugetul nu a fost aprobat, el opereaza pe baza legii finantarii punctuale, care se incheie la 27 martie. Tinant cont de faptul ca anumite posturi sunt protejate fata de orice reducere de cheltuieli, precum soldele militarilor sau fondurile alocate conflictului afgan, taierile vor viza tot ce este posibil.

Astfel, marina militara intentioneaza sa reduca numarul zilelor pe mare a navelor cu 30-35% si a mentenantei pentru 30 din cele 285 de nave ale sale. Deplasarea in Golful Persic a unui portavion a fost deja amanata cu mai multe luni. Infanteria va fi, la randul ei, constransa sa-si reduca drastic, cu 80%, a antrenamentelor unitatilor de lupta. In ceea ce priveste aviatia militara, 200.000 de ore de zbor se vor volatiliza.

Pentru noul sef al Pentagonului, Chuck Hagel, lucrurile sunt foarte „clare”: „aceasta incertitudine apasa asupra capacitatii noastre de indeplinire a misiunilor”. Dar, spre deosebire de predecesorul sau, Leon Panetta, care a criticat aceste taieri bugetare, Chuck Hagel se arata mai putin ingrijorat. „Am incredere in puterea presedintelui si a Congresului de a ajunge la un consens pentru a evita ca Pentagonul sa sufere pagube imense”, a spus el.

Taierile, intrate automat in vigoare vinerea trecuta, „vor crea agitatie, dar nu o catastrofa. Dar nu amploarea taierilor este problema, ci brutalitatea si lipsa lor de flexibilitate”, a comentat Todd Harrison, de la Center for Strategic and Budgetary Assessments. „Chiar si cu aceasta reducere, activitatile pot continua astfel incat sa nu fie afectata aptitudinea noastra de a raspunde la amenintarile cu care ne confruntam”, a estimat expertul.