Nu se stie cat timp vor dura testele, dar noile submarine Haski nu vor intra in dotarea flotei ruse mai devreme de sfarsitul anilor 2020. Rusii lucreaza, de aemenea, la proiectul 4202, lansat inca din 2009 de NPO Masinostroienie. Este vorba de u proiectil hipersonic manevrabil pentru rachete balistice intercontinentale, probabil pentru RS-28 Sarmat.

In cazul in care proiectul va fi dus la bun sfarsit, un asemenea proiectul face, practic, ineficient orice actual sistem de aparare aeriana, pentru ca se va deplasa cu o viteza foarte mare, nu va urma o traiectorie balistica si va efectua manevre. In plus, ogiva, ghidata, va fi mult mai precisa comparativ cu ogivele clasice si va putea fi utilizata in versiune non-nucleara sau cu o foarte mica incarcatura atomica.

Proiectele americanilor

Statele Unite dezvolta, la randul lor, tehnologii hipersonice. Evident, nu sunt dezvaluite detetaliile tehnice ale acestor proiecte. Se stie, totusi, despre prototipul unei rachete hipersonice X-51 WaveRider. Testele au inceput in 2010 si din cele patru incercari efectuate de la bordul bombardierelor strategice B-52, doar ultimul a fost o reusita totala.

Racheta a depasit Mach 5 (6.100 km/h), la o altitudine de aproximativ 18 kilometri, in cele 6 minute de zbor, arma parcurgand 426 de kilometri. Cu alte cuvinte, SUA au realizat progrese mai mari decat Rusia pe acest palier. Se pare ca americanii au in lucru inclusiv o racheta de croaziera, dar nu se stie in ce faza s-a ajuns.

In acelasi timp, proiectul AdvancedHypersonicWeapon (AHW) este dezvoltat in cadrul initiativei Prompt Global Strike. Acest prototip se prezinta sub forma unui proiectil hipersonic lansat cu ajutorul rachetei purtatoare STARS IV in straturile superioare ale atmosferei, inainte de a dezvolta o viteza hipersonica spre tinta. Potrivit militarilor ameritani, primul test al AHW, desfasurat in 2011, a reusit - prima ogiva a parcurs 3.700 de kilometri in 30 de minute inainte de a-si atinge tinta. Al doilea test a esuat in 2014 - proiectilul s-a autodistrus in secunda a 4-a de zbor. 

Programul AHW are un concurent: HypersonicTechnologyVehicle 2 (HTV-2), care urmareste acelasi obiectiv. In sfarsit, gigantul american Lockheed Martin a anuntat la mijlocul acestei luni ca lucreaza la realizarea unei drone hipesonice SR-72, a carei viteza ar urma sa depaseasca Mach 6. Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta drona si-ar putea face aparitia in anii 2020, la un pret de minim 1 miliard de dolari