Uneori insa, inventiile sunt cat se poate de neobisnuite, chiar bizaare. Iata cateva exemple de arme mai deosebite create in timpul celui de-al doilea Razboi mondial.

1. Un tun care sa traga de la bordul navelor de lupta

Odata cu aparitia aviatiei militare, avioanele au devenit principalul inamic al marinei de razboi. Pentru a-si proteja navele de lupta, Marea Britanie a inventat un lansator de rachete instalat pe puntea navelor. Sistemul era capabil sa traga proiectile care explodau la 300 metri altitudine, eliberand minele din interior.

Aceste mine erau legate de parasute cu cabluri de 120 de metri lungime, pentru a face si mai dificila misiunea aviatiei inamica. Se dorea ca deasupra navelor de razboi sa fie creat, astfel, un fel de camp de mine aeriene. Problema era ca intreg acest dispozitiv era vizibil de departe, pilotii ocolindu-l.

In plus, minele agatate de parasute erau in bataia vantului, facand imprevizibila directia lor de deplasare. Aceste sisteme nu au doborat nici un avion german, dar au provocat numeroase incendii la bordul navelor britanice.

2. Cainii-bomba

Uniunea Sovietica a demarat acest program inca din 1924, cainii purtatori de bombe fiind folositi in special in aldoilea Razboi mondial. Animalele erau invatate sa se strecoare sub tancuri si sa detoneze incarcatura exploziva aflata asupra lor.

Aceste bombe vii s-au dovedit mult mai eficiente decat minele antiaeriene. Cainii au distrus, astfel, peste 300 de tancuri germane. Au fost insa destule situatii in care cainii s-au intors la "stapanii" lor inainte de a-si duce la indeplinirea misiunea.

3. Bombele-lilieci

Aceasta arma inedita a fost inventata in Statele Unite pentru operatiunile impotriva japonezilor. Ideea a apartinut unui medic stomatolog, Lytle S. Adams, care a vazut in lilieci o arma perfecta. In primul rand, sunt foarte numerosi. In al doilea rand, sunt capabil sa transporte obiecte mai grele decat corpul lor. In al treilea rand, pe timpul iernii, nu au nevoie de hrana sau intretinere. In al patrulea rand, zboara noaptea si dorm ziua.

Conform planului elaborat, liliecii, "imbarcati" in containere speciale si purtand fiecare cate o bomba cu napalm de 17 si 28 de grame, urmau sa lansati deasupra oraselor nipone cu ajutorul unui sistem simplu. Operatiunea ar fi urmat sa aiba loc in zorii zilei, parasutarea "incarcaturii" fiind fixata la 1.500 metri altitudine.

La 300 de metri deasupra solului, containerele s-ar fi deschis, liliecii urmand, potrivit conceptului, sa se refugieze pentru somn in podurile caselor sau institutiilor, pe acoperisuri. Dupa care, dispozitivele cu efect intarziat s-ar fi declansat aruncand in aer totul in jurul lor.

Testele s-au derulat cu succes, dar in vara anului 1944, conducerea armatei americane a renuntat la proiect, pentru ca inca se mai lucra la micile bombe. Intr-un final, s-a optat in favoarea bombei atomice.

4. Cel mai mare tun

Inainte de a invada Franta,  Adolf Hitler a ordonat militarilor si inginerilor germani sa puna la punct o noua super-arma, capabila sa strapunga fara probleme liniile inamicului. Astfel, uzinele companiei Friedrich Krupp AG au trecut la fabricarea unui super-tun, botezat ulterior Gustav.

Inalt cat o cladire cu patru etaje si cu o lungime totala de 50 de metri, Gustav cantarea 1.350 de tone, fiecare proiectil cantarind, la randul lui, 4,5 tone.

Dimensiunile uriase ale armei, principiala sursa de putere, au constituit insa si principalul inconvenient al dispozitivului: tunul nu putea fi transportat decat pe cale ferata si era o tinta usoara pentru aviatia de razboi a aliatilor. La un an dupra crearea lui, proiectul a fost inchis.