In opinia analistului, inregistrarile video cu avioanele de vanatoare F-16 care survoleaza la joasa inaltime Ankara si Istanbul reprezinta cele mai marcante imagini ale puciului esuat din Turcia. Pentru a a-si indeplini misiunile, aceste aparate au nevoie, fireste, de caburant, iar avioanele de alimentare au decolat de la baza Incirlik, locul unde sunt stocate armele nucleare americane.

Un detaliu care, crede Lewis, trebuie sa preocupe pe oricine. "Este oare o idee buna sa depozitezi armament nuclear american pe teritorul unei baze aeriene comandata de cineva care ar fi implicat in tentativa de lovitura de stat si care ar fi contributi la bombardarea parlamentului propriei lui tari?", se intreaga autorul materialului din Foreign Policy.

Lewis aminteste ca, recent, NATO a cheltuit 160 de milioane de dolari pentru perfectionarea sitemelor de securitate ale bazelor de stocare a armelor sale nucleare, creand inclusiv un nou perimetru de securitate la Incirlik. Cu toate acestea, daca fortele adverse ar fi reusit sa puna mana pe putere, siutatia ar fi devenit dramatica.

"O baza aeriana nu este o fortareata si nu este capabila, mai mult decat o ambasada, sa faca fata unei crize", concluzioneaza expertul.