Potrivit profesorului Michael Petersen, directorul Russia Maritime Studies Institute (RMSI), este vorba de submarinele din categoria "Yasen", fregatele proiect 22350 "Admiral Gorshkov", dar si rachetele "Tzirkon" si "Kalibr".

Expertul a explicat ca, desi dezvoltarea submarinelor rusesti este prezentata de Moscova ca facand parte din sistemul de aparare a tarii, aparitia unei ambarcatiuni nucleare, "puternice si periculoase" precum "Yasen" reprezinta un motiv serios de ingrijorare din partea Washingtonului.

De asemenea, profesorul american a subliniat ca marina militara a Rusiei a atins, in prezent, un nivel calitativ superior, iar Statele Unite trebuie sa se aplece cu mai multa atentie asupra acestui subiect, analizand lucrurile in detaliu.

"In pofida tuturor greutatilor din ultimele decenii, marina militara a Rusiei a atins, din punctul de vedere al pregatirii efectivului uman si al potentialului tehnologic, un nivel care-i permite sa se confrunte cu orice flota din lume", a apreciat Petersen.