Dar starea reala a scutului nuclear al Rusiei este departe de aceasta imagine infricosatoare. Fabricate inca pe vremea URSS, rachetele imbatranesc vazand cu ochii. Sistemul care permite depistarea imediata a lansarilor de rachete ale inamicului este distrus. Iar in timp ce SUA si China lucreaza la noi rachete hipersonice, Rusia se lauda cu "progrese tehnologice", pe care Occidentul le-a realizat inca din anii 1980.

Potrivit datelor oficiale, Rusia a dispunea, anul trecut, de 305 rachete balistice intercontinentale, care, insumat, poarta 1126 de proiectile. Dintre acestea din urma 68% sunt montate pe rachete al caror termen de valabilitate este prelungit anual, dupa ce sunt testate daca mai zboara sau nu, sustine publicatia citata.

Rachetele Satana, proiectate si construite la Dnepropetrovsk inca in anii 1970-1980, au fost astfel concepute incat sa reziste inclusiv unor explozii nucleare. Termenul de viata al acestor arme a fost, initial, fixat la 10 ani si prelungit ulteriior, la 15, 18 si 20 de ani. Acum, Rusia declara ca ele vor ramane in dotarea armatei pana in 2020.

In programul de prelungire a valabilitatii acestor rachete un rol central l-a jucat intreprinderea ucraineana Iujmas, dar in 2014, toate problemele de colaboarare militara au fost suspendate. In acest context, este greu de imaginatcu ar putea aceste arme sa "supravietuiasca" inca patru ani!.

Cele mai noi rachete balistice intrate in dotarea fortelor armate ale Rusiei sunt cele din clasa Topol, cu varianta modernizata Iars. In total, Rusia dispune de 199 de asemenea arme. Primul Topol a fost elaborat la inceputul anilor 1980, Iars aparand la sfaristul acestui interval.