Hotelul Katajanokka, Helsinki

Amplasata in cartierul Katajanokka, inchisoara locala din Helskinki, a fost folosita ca ataredin 1837 pana in 2002. Ca multe alte cladiri din capitala Finlandei, ea a fost construita din ordinul tarului Nikolai I. Initial, erau numai 12 camere si doua incaperi pentru personalul de paza. In ultimii ani, aici astepau judecata cei trimisi in arest preventiv. Astazi, Hotelul Katajanokka dispune de patru tipuri de camere, pretul fiind de 100 de euro pe noapte. 

Langholmen Hotell, Stokholm

Cea mai mare inchisoare din istoria Suediei, cu peste 500 de camere, a fost ridicata in secolul al 19-la. Aici a fost efectuata ultima condamnare la moarte, in 1910. Inchisoarea a functionat pana in 1975, dupa care a fost transformata in hotel cu sala de conferinte. Toti cei care se cazeaza primesc, in prima zi, uniforme specifice, care trebuie purtate pe toata durata sejurului.

Lloyd Hotel, Amsterda

Cladirea care, astazi, adaposteste Lloyd Hotel, a servit de la inceputul celui de-al doilea Razboi mondial si pana in 1963 drept inchisoare. Apoi, aici erau trimit infractorii minori. Acum, imobilul gazduieste camere de hotel de toate categoriile - de la una la cinci stele. Si preturile variaza, in functie de gradul de confort, de la 65 de euro pe noapte, la 143.

Four Seasons Sultanahmet, Istanbul

Putin sunt cei care recunosc intr-un dintre cele mai elegente hoteluri din Istanbul o veche inchisoare. Cu toate acesta, cladirea a gazduit un penitenciar la inceputul secolului trecut. Din acele vremuri au ramas doar usile de lemn care duc in holul hotelului, unde sunt scrise pe pereti numele fostilor destinuti.

Alcatraz Hotel, Kaiserslautern

Amplasat in orasul german Kaiserslautern, inchisoarea care poarta numele celebrei inchisori americane Alcatraz, a functionat din 1867 pana in 2002. Renovate, cladirile adapostesc acum 56 de camere: unele normale, altele speciale, cu baie comuna, geamuri cu zabrele si "mic dejun de inchisoare".

Malmaison Oxford, Marea Britanie

Cladirea inchisoarii orasenesti din Oxford si care, incepand din 2005, functioneaza ca hotel, a fost construita inca in secolul al 11-lea. Astazi, aici exista 95 de camere, baruri si restaurante. O noapte costa aproximativ 172 de euro.

Erlebnishotel Jailhotel, Lucerna

Inchisoara din localitatea elvetiana Lucerna a aparut in 1862 si a functionat ca atare pana in 1998. Dupa care, aici a fost deschis un hotel si clubul Jailhouse LUcerne.