Sambata, locul unde Nemtov a fost raspus de patru gloante trase dintr-o masina in mers, a fost acoperit de flori. Zeci, sute de moscoviti au venit pe Podul Bolsoi Moskvoretsk, situat la cativa pasi, practic, de Kremlin, sa aduca un omagiu celui care urma sa publice un raport despre implicarea militarilor rusi in conflictul ucrainean si care reusise in regiunea Iaroslav, unde era deputat, sa dezvaluie cateva cazuri de coruptie la nivel inalt.

A fost Nemtov un politician incomod? Cu siguranta. Dar, dincolo de activitatea lui de opozant si critic al politicii de stat, Nemtov a fost, oricat de bizar ar suna, un politician necesar puterii de la Kremlin. In primul rand, pentru ca facea multe lucruri bune, fara sa se limiteze la indemnuri la revolta sau nesupunere.

Nemtov stia sistemul: a fost vicepremier in regimul Eltin, a facut parte din Consiliul de securitate al Rusiei. Stia foarte bine Ucraina, fiind, la un moment dat, consilier al fostului presedinte Viktor Iuscenko. Nemtov s-a numarat printre putinii politicieni rusi care au salutat alegerea actualului sef al statului, Petro Porosenko.

In plus, Nemtov a fost un politician indragit de opinia publica, dar si de colegii din Duma de Stat. Un om cald, caruia ii placea viata, un optimist. Opozitia rusa a pierdut un lider, dar clasa politica a tarii a pierdut un reprezentant de marca.

Duminica este marsul funerar. Cu siguranta vor veni zeci de mii de oameni. Autoritatile, de la care toti asteapta numele celor s-au aflat in spatele acestui asasinat oribil, au promis sprijinul necesar ca actiunea sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Nu vor exista, mai mult ca sigur, ciocniri sau violente. Va fi un mars al tacerii.

O tacere care poate anunta insa o viitoare furtuna. Daca Ministerul de interne, FSB-ul si toate celelalte structuri chemate sa faca lumina in acest caz nu va clarifica lucrurile rapid, preferand, conform obiceiului, sa taraganeze totul, aruncand in spatiul mediatic tot felul de comunicate fara sens, nu va mai exista tacere.

Va exista revolta. Nu intamplator s-a trezit vicepremierul Arkadi Dvorkovici sa afirme, in contextul asasinarii lui Nemtov, ca societatea rusa este pregatita sa faca fata greutatilor economice determinate de sanctiunile impuse Rusiei pentru rolul ei in criza din Ucraina dupa anexarea Crimeei. Efectul acestui embargou, care are toate sansele sa devina si mai dur daca Moscova nu va renunta sa-i sustina pe rebelii separatisti din Donbas, nu a fost inca resimtit.

Dar criza financiara din Rusia este abia la inceput. Kremlinul inca mai are bani sa sustina pe linia de plutire o economie prea dependenta de materiile sale prime, in special de petrol si gaze naturale. Titeiul costa insa prea putin pentru a completa la timp si suficient golul lasat de toate aceste cheltuieli. Curand, Kremlinul va ajunge la fundul sacului. Si atunci, rusii vor renunta la tacere.