S-a ajuns pana acolo, incat multe banci si magazine de bijuterii din Hong Kong nu au putut face fata cererii. Luni, la bursa din Shanghai vanzarile de aur au atins cote record. „Este reactie la scaderea pretului la aur”, a explicat expertul Joni Teves, de la UBS. „Saptamana asta, a crescut considerabil volumul de metal fizic destinat Asiei”, a precizat el.

„In 20 de ani de munca, nu am vazut asa ceva. Am colegi, care lucreaza de mai bine de 40 de ani la bursa si care afirma acelasi lucru. Un fenomen cu adevarat inedit”, a recunoscut presedintele Hong Kong Gold & Silver Exchange Society”, Haywood Cheng. Potrivit datelor Financial Times, volumul tranzactionat la bursa aurului din Shanghai a stabilit un nou record, de 43 tone metrice, mai mult cu aproape 3 tone metrice fata de recordul anterior.

Aceasta explozie de pasiune pentru aur, constatata in China, Hong Kong, India si in alte tari din Asia contrasteaza cu ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta, cand toti investitorii s-au grabit de scape de activele detinute in metal galben, in valoare de cateva miliarde de dolari. Dar euforia din Asia a sustinut cursul aurului, care luni a recuperat 8,1% din pierderile zilele anterioare, ajungand la 1.238,66 dolari/uncie.