In mai, echipa lui Nicolas Sarkozy a fost victima unei operatiuni de spionaj informatic supersofisticat. Surse ale publicatiei L’Express sustin o singura versiune: lovitura a venit de la ... prietenul american. Detaliile unui atac ce se inscrie intr-o batalie planetara.


A fost unul dintre cele mai emancipate hold-up-uri realizate impotriva statului francez, afirma publicatia mentionata. In mai anul curent, cu cateva zile inaintea turului secund al alegerilor prezidentiale, piratii au reusit sa intre in reteaua informatica a Palatului Elysee. Atunci, aceasta intruziune a fost atent ascunsa. O tacere respectata pana acum.

Nu a scapat nici o informatie referitoare la originea agresorilor sau a prejudiciului produs. Oricum, afacerea cu atat mai grava cu cat este vorba despre un atac cibernetic fara precedent intre state aliate.

In baza datelor obtinute, L’Express sustine ca intrusii nu numai ca au reusit sa patrunda in inima puterii politice a Frantei, dar au spart ordinatoarele celor mai apropiati consilieri ai lui Nicolas Sarkozy. S-a ajuns la note secrete, dar si la planuri strategice. O munca de profesionisti, inspirata parca din ultimul film cu James Bond, Skyfall. Si, asa cum se intampla, de regula, in acest gen de atacuri, la originea catastrofei s-a aflat o eroare umana.

Totul a inceput pe Facebook. Intr-o prima faza, atacatorii au identificat, pe reteaua sociala, profilul persoanelor care lucreaza in palatul prezidential. Solicitand prietenia, ei au fost, ulterior, invitati, printr-un mesaj electronic, sa se conecteze la intranetul Palatului.

Odata intrati, piratii au instalat un program spion, care s-a propagat de la un ordinator la altul. Foarte elaborat, acest „vierme” a infectat numai cateva masini. Dar nu oricare: ale celor mai influenti consilieri ale guvernului si calculatorul secretarului general, Xavier Musca. Sarkozy a scapat. Pentru simplu motiv ca nu avea un PC. Din nefericire pentru infractori, ei au lasat urme.

Codul utilizat de pirati afiseaza aceeasi functionalitate ca un virus informatic extrem de puternic, botezat Flame si identificat la sfarsitul lunii mai de o mare societate rusa de antivirus, Kaspersky. „Extrem de perfectionat, el poate colecta fisierele prezente pe o masina, sa realizeze capturi de ecran si chiar sa activeze microfonul unui PC pentru inregistrarea converatiilor, explica Vitaly Kamluk, unul dintre specialistii cabinetului Kaspersky.

„Conceptul acestui „vierme” reclama atati bani si mijloace umane cat numai o mare tara poate sa mobilizeze”, precizeaza expertul. Sau doua: potrivit presei anglo-saxone, el a fost creat de o echipa americano-israeliana, pentru ca, initial, tinta a fost un stat din Orientul Mijlociu. In plus, asa cum un pictor poate fi recunoscut dupa stilul sau, orice virus poate marca autorului lui.