"Deflagratiile au fost atat de puternice, incat au trepidat inclusiv blocurile de birouri din apropiere. Dupa toate probabilitatile, numarul mortilor va crestere. O perioada, Turcia a evitat un conflict cu gruparea Statul Islamic", poate in schimbul eliberarii unor prizonieri turci, capturati in orasul irakian Mosul, a comentat postul american de televiziune CNN.

Recent, Turcia a permis Statelor Unite sa lanseze atacuri asupra bazelor SI de pe baza aeriana Incirlik. La momentul respectiv, unii analisti au estimat ca Turcia va deveni tinta pentru atacuri teroriste din cauza noii sale pozitii agresive fata de SI. Dar deocamdata nu exista informatii legate de autorii atacurilor de sambata, nota CNN.

O serie de experti au estimat, pe de alta parte, ca autoritatile turce vor incerce sa castige puncte electorale din aceasta tragedie, aruncand intreaga responsabilitate pe umerii Partidului muncitoresc din Kurdistan (PKK).

Oricum, noteaza comentatorii de politica externa, sunt multi interesati de destabilizarea situatiei din Turcia. Spre exemplu, cele cateva sute de mii de refugiati sirieni. Este de presupus ca nu toti au ganduri pasnice. In ultima instana, la granita dintre Siria si Turcia activeaza mai mutle organizatii extremiste.