'Această tragedie nu putea fi evitată. Punct', a declarat Patrick Brosnan, fost poliţist din New York, devenit consultant în securitate. Hotelurile sunt locuri deschise, unde se intră uşor: nu există detectoare de metale la intrare, iar bagajele nu sunt aproape niciodată controlate. Mai ales în marile hoteluri-cazino pentru care este renumit Las Vegas-ul, care dispune de 150.000 de camere de cazare.

In aceste conditii, Stephen Paddock, a reuşit fără dificultate să introduca un arsenal de circa 15 arme de foc în hotelul Mandalay Bay. 'Oamenii vin cu bagaje mari, care nu trezesc suspiciuni, îngrijorare', adauga Richard Frankel, fost agent FBI şi profesor-asistent pentru studii de securitate internă la St.John University.

Totuşi, cazinourile sunt mai supravegheate decât holurile hotelurilor, iar dupa recentele atentate de la Manchester Arena şi la Bataclan au fost întărire masurile de securitate din sălile de concerte. În Las Vegas, Stephen Paddock a reuşit insa să ocolească toate măsurile menite sa protejeze locul de desfasurare a concertului de muzică country vizat. El s-a instalat la înălţime, etajul 32 al unui hotel aflat vizavi, aruncand asupra celor peste 22.000 de spectatori o ploaie de gloanţe, ucigând cel puţin 59 de oameni şi rănind peste 500.

Paddock s-a sinucis înainte ca poliţia să intre în camera sa, iar motivele gestului sau rămân neelucidate. 

Desigur, se poate asigura o mai buna monitorizare a ceea ce intră în hoteluri şi cazinouri, dar aceste stabilimente trebuie 'să păstreze un echilibru între securitate şi caracterul lor de locuri primitoare', unde oamenii vin să se amuze şi să se destindă, explica Jason Porter, vicepreşedintele societăţii de servicii pentru gestionarea riscurilor Pinkerton.

In opinia lui Patrick Brosnan, o verificare a bagajelor poate fi posibila numai în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere economic şi daca o astfel de actiune nu paralizează activitatea în acele locuri, prin cozi monstruoase ce ar face ca recepţiile de la hoteluri să semene cu interminabilele cozi de la aeroport. De asemenea, camerele de supraveghere pot ajuta la detectarea armelor.

Nu exista risc zero

'Pentru a evita pe viitor astfel de nenorociri, ar fi nevoie de un detector de metale la fiecare uşă, cu ofiţeri, camere la fiecare punct de ieşire-intrare şi oameni care să le supravegheze. Nu putem face asta', afirma Shwan Engbrecht, preşedintele societăţii de protecţie Cass Global Security. Ar fi extrem de costisitor avand in vedere traficul în hotelurile din Las Vegas, fără a mai vorbi despre atingerile la adresa vieţii private într-un oraş supranumit 'Sin City' (oraşul viciului).

Imaginea Las Vegas-ului, capitala jocurilor de noroc, ar putea avea de suferit şi i-ar putea alunga pe o parte dintre cei 43 de milioane de vizitatori anuali, ceea ce s-ar răsfrânge asupra încasărilor de circa 60 de miliarde de dolari pe an. 'Oamenii care vin la Las Vegas nu vor dori să-şi desfacă genţile. Existe multe laturi ascunse în viaţa băieţilor sau a fetelor tinere. Ei aduc uneori marijuana, alcool sau altele", continuă Brosnan.

Shawn Engbrecht crede ca dacă Stephen Paddock nu s-ar fi putut instala la Mandalay Bay, 'el s-ar fi dus la motelul din faţă sau pe un acoperiş'. 'Dacă cineva vine spre voi cu o armă de asalt cu intenţia de a vă ucide, nu-i veţi putea supravieţui foarte multă vreme', a adaugat el.

În ceea ce priveşte interzicerea sau reglementarea dreptului de portarmă în SUA, protejat de al doilea amendament al Constituţiei, nici Donald Trump, nici Congresul nu par gata să schimbe lucrurile. 'Trăim într-o societate deschisă, nu putem apăra totul tot timpul. Va trebui să trăim cu asta', conchide Engbrecht, scrie agerpres.