Unul dintre supravieţuitorii atacului a descris scene de "haos" şi de oroare. La câteva ore după acest măcel. poliţia din California a anunţat că un alt atac vizând homosexuali a fost evitat duminică la Los Angeles cu ocazia Gay Pride. Deocamdata, nu a fost stabilită nicio legătură cu atacul de la Orlando.

FBI a dezvăluit că l-a interogat pe Omar Seddique Mateen în ultimii ani pentru presupuse "simpatii" islamiste, însă nu a urmat nicio anchetă. O agenţie "oficială" de presă a jihadiştilor a informat că "un luptător al SI" este autorul masacrului dintr-un club gay din Orlando, Pulse, local emblematic al comunităţii homosexuale din Florida.

Atacul armat, însoţit de o luare de ostatici de câteva ore în cursul nopţii, a făcut cel puţin 50 de morţi şi 53 de răniţi. Schimbul de focuri s-a încheiat cu uciderea atacatorului de către poliţia de elită SWAT. Preşedintele Barack Obama a condamnat "un act de teroare şi de ură" şi a ordonat ca drapelele să fie coborâte în bernă pe toate clădirile federale.

De partea musulmanilor americani, care reprezintă 1% din populaţie, fondatorul principalei asociaţii comunitare (Cair), Nihad Awad, a condamnat "o crimă motivată de ură". El a denunţat atentatul "în termenii cei mai puternici. Acesta încalcă principiile noastre ca americani şi musulmani".

La Orlando, una dintre plăcile turnante ale turismului mondial, martorii au descris scenele de oroare, corpuri care se prăbuşeau şi sânge peste tot în acest club, Pulse. Trei găuri mari au fost făcute în peretele din spate al clubului, ciuruit de gloanţe.

"Era haos", a declarat Janiel Gonzalez. "Oamenii urlau . Unii se prăbuşeau zdrobiţi", a povestit el în faţa spitalului din Orlando unde au fost transportate majoritatea victimelor. "Era în club, suntem disperaţi", a spus, cu lacrimi in ochi, Angel Mendez, arătând pe mobil poza fratelui său, pe care îl căuta. În momentul comiterii atentatului, în Pulse erau peste 300 de persoane.

Autorul acestui odio atac este descris de apropiat drept impulsiv si instabil, o persoana care se declara dezgustat la vederea homosexualilor care se îmbrăţişează şi care ar fi jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic (SI). La ce se gandea oare Omar Seddique Mateen, cand a intrat înarmat cu o puşcă de asalt şi un pistol în Pulse, in clubul din Orlando?, s-a intrebat presa de peste Ocean.

Inainte de a trece la actiune, el telefonase serviciilor de urgenţă americane (911), pentru a anunţa că jură credinţă grupării jihadiste SI, potrivit NBC.

Familia recunoaşte că a avut multe defecte, dar susţine că actul său nu are nicio legătură cu religia. Născut la New York în 1986, tânărul se mută cu familia în Florida, unde urmează cursuri de drept la universitatea de stat Indian River. În 2009, se căsătoreşte cu prima nevastă, de care va divorţa în 2011, potrivit unor acte juridice.

Originara din Afganistan, aceasta a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că a fost constant bătută de fostul soţ în perioada în care au locuit împreună într-un apartament de două camere la Fort Pierce, în Florida. "Mă bătea. Ajungea acasă şi începea să mă lovească pentru că rufele nu erau spălate sau alte lucruri de genul ăsta", a povestit ea, adăugând că "era o persoană instabilă".

Schimbările au apărut însă cu paşi mici, a afirmat ea. La inceput "părea normal", nu foarte religios, prezent frecvent la sala de sport, a dezvaluit femeia care îşi aduce aminte de unele poze făcute de Omar Seddique Mateen deghizat în ofiţer al poliţiei din New York.

La vremea respectivă, el lucra ca gardian într-un centru pentru infractori minori şi din acest motiv poseda un permis de portarmă. Cele două interogatorii luate de FBI datează din 2013 şi 2014, însă ancheta a fost închisă din lipsă de elemente. Cum se expica, atunci, acest deznodământ teribil şi neaşteptat?

"Eram în centrul oraşului Miami (...), oamenii cântau. A văzut doi bărbaţi care s-au îmbrăţişat în faţa nevestei şi copilului său şi s-a enervat foarte rău", a povestit tatăl suspectului, Mir Seddique, la postul NBC, adăugând că fiul său a făcut o criză împotriva homosexualilor.

Din cauza amplorii tragediei, guvernatorul Floridei, Rick Scott, a instaurat starea de urgenţă în comitatul Orange care include Orlando.
Violenţele comise cu arme de foc sunt aproape zilnice în Statele Unite. În 2016, media acestora este mai mare decât numărul zilelor care au trecut, înregistrându-se peste 5.800 de morţi din ianuarie, potrivit site-ului Gunviolencearchive.org, mentioneaza agerpres.