In opinia expertului rus, "planurile Moscovei de a aduce pace intr-o Sirie reunificata nu functioneaza. Americanii s-au dovedit mai puternici si lanseaza atacuri unde doresc", a adaugat Sotnicenko. In context, analistul a precizat ca "din pacate, sistemului rus de aparare, care a ridicat o serie de probleme si inainte, nu a functionat".

Spre un nou razboi mondial!!!

In aceste conditii, a continuat analistul, "Rusia a fost total ignorata, nefiind capabila sa previna interventia americana", ceea ce inseamna ca Moscova trebuie sa-si modifice politica siriana. "Mai precis, trebuie sa fim cu un pas inainte", a precizat Sotnicenko. Intr-o analiza pe aceasta tema, publicatia Vzgliad a estimat, printre altele, ca atacurile de joi ale SUA au pus "punct tuturor tentativelor lui Donald Trump de a promova o politica independenta. Retineti aceasta data - 7 aprilie 2017. Nu, nu pentru ca in aceasta zi a fost atacat un stat suveran pentru un motiv inventat, ci pentru ca operatiunea americana a apropiat omenirea de al treilea Razboi mondial", a apreciat sursa citata. 

Pus, evident, in inferioritate si cu orgoliul terfelit, presedintele Vladimir Putin a avertizat, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Dmitri Peskov, ca raidurile americane vor afecta semnificativ relaţiile dintre SUA şi Rusia, aflate deja într-o stare lamentabilă. Incercand sa "imbrace" operatiunea americana intr-o alta haina, Kremlinul a estimat ca atacul, lansat sub 'un pretext inventat', este o încercare cinică de a distrage atenţia lumii de la numărul mare de civili ucişi în Irak.

Peskov a tinut sa aminteasca faptul ca Rusia nu crede că Siria deţine arme chimice, iar loviturile aeriene americane creează un obstacol serios în calea creării unei coaliţii internaţionale pentru a lupta contra terorismului, o idee promovată constant de preşedintele Putin. Ministerul rus al apararii a anuntat, pe de alta parte, ca apărarea aeriană siriană va fi întărită. Oricum, Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre atacul aerian al SUA în Siria

59 de rachete Tomahawk

La prima operaţiune militară a SUA contra regimului sirian, au fost lansate "59 de rachete" de croazieră Tomahawk. Potrivit Casei Albe a fost vizata baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului şi "direct legată" de evenimentele "oribile" de marţi, cand un raid imputat armatei siriene contra localităţii Khan Cheikhoun în nord-vestul Siriei a făcut cel puţin 86 de morţi, dintre care 27 de copii, şi a provocat o indignare internaţională. Imaginile cu victime, femei şi copii agonizând, au şocat lumea.

Într-un discurs solemn rostit in fata camerelor de luat vederi, Donald Trump a afirmat, de la resedinta sa din Florida, că operaţiunile americane sunt "în interesul vital al securităţii naţionale". Cu faţa gravă, preşedintele republican a spus că America este "sinonimă cu justiţia" si a chemat "naţiunile civilizate" să pună capăt băii de sânge din Siria, devastată de un război care a făcut 320.000 de morţi din martie 2011, milioane de refugiaţi şi a provocat cea mai mare criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial.

Venind in completare, seful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, tot din Florida, a acuzat Rusia de esec in indeplinirea responsabilitatilor sale si a aratat ca astfel de actiuni militare intervine când ţările "depăşesc o linie". Potrivit Pentagonului, Washingtonul a prevenit Moscova de atacul asupra bazei aeriene. In replica, ambasadorul rus la ONU, Vladimir Safronkov, a avertizat asupra "consecinţelor negative" în cazul unei intervenţii militare.

Indignarea internaţională a luat amploare după imaginile cu copii în convulsie sub masca de oxigen sau cu persoane întinse pe străzi şi cuprinse de spasme, cu spume la gură. Caracterul chimic al atacului părea să se precizeze, chiar dacă circumstanţele rămân controversate. Turcia, ţară unde numeroşi au fost trimisi numerosi răniţi, a vorbit de o expunere a victimelor la un "agent chimic". Medici şi ONG-uri precum Medici fără frontiere au vorbit de asemenea de "agenţi neurotoxici", în particular gaz sarin.

Acest gaz este inodor şi invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact al acestuia cu pielea blochează transmiterea influxului nervos şi antrenează moartea prin stop cardio-respirator. Regimul sirian a fost acuzat că ar fi utilizat gaz sarin pe 21 august 2013 în atacul asupra unor localităţi aflate în mâinile rebelilor la periferia Damascului, care a făcut cel puţin 1.429 de morţi, dintre care 426 de copii, potrivit SUA.