Centrul american de monitorizare a site-urilor de internet jihadiste SITE a preluat un comunicat al agenţiei de propagandă a SI, Amaq, care arată că "atacatorii de la Barcelona erau soldaţi ai Statului Islamic", iar "operaţiunea a fost efectuată ca răspuns la apelurile de lovire a statelor din coaliţia internaţională anti-jihadistă"care acţionează în Siria şi Irak

Primul dintre cei doi suspecţi arestaţi deja de poliţia spaniolă după atentat, Driss Oukabir, a fost închis timp de o lună în 2012 în localitatea catalană Figueres pentru abuzuri sexuale, au afirmat surse din cadrul anchetei. Oukabir, un tânăr de origine magrebiană din Marsilia, are reşedinţa legală în Spania, ceea ce înseamnă că a locuit în această ţară cel puţin cinci ani.

O furgonetă - care s-a dovedit a fi închiriată - a parcurs joi câteva sute de metri în zigzag printre pietonii de pe bulevardul Rambla din Barcelona şi s-a oprit practic la intrarea teatrului Liceu. Poliţia spaniolă a confirmat că a fost un act terorist. Rajoy şi-a întrerupt concediul după atentat şi a ajuns joi seara în metropola catalană, pentru a coordona reacţia autorităţilor, relateaza agerpres.

El a declarat, puţin după miezul nopţii de joi, că Spania este din păcate obişnuită cu "durerea absurdă şi iraţională provocată de terorism", referindu-se la deceniile de atentate ale grupării separatiste basce ETA, soldate cu aproape 800 de morţi, până în 2011.

"Nu suntem uniţi doar în doliu. Suntem mai presus de orice uniţi în voinţa de a-i învinge pe cei care doresc să ne ia valorile şi modul de viaţă", a mai spus premierul. "Ştim şi că teroriştii pot fi învinşi, cu unitate instituţională, cu colaborarea poliţiei, cu măsuri de prevenire, cu sprijin internaţional şi cu hotărârea nestrămutată de a apăra valorile civilizaţiei noastre", a arătat el.

Rajoy a menţionat atacurile din ultimele luni de la Berlin, Manchester, Londra, Nisa, Paris şi Stockholm şi a insistat asupra necesităţii cooperării internaţionale, deoarece terorismul "este o ameninţare globală" la care reacţia trebuie să fie de asemenea globală.