Potrivit martorilor oculari, autorii unuia dintre aceste atacuri teroriste au invocat intervenția franceză în Siria pentru a-și justifica atacul. "I-am auzit foarte clar spunându-le ostaticilor: "Este vina lui Hollande, este vina președintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria". Au mai zis ceva și despre Irak", a spus Pierre Janaszak, de 35 de ani, care se afla în sala de spectacole Bataclan, unde zeci de persoane au fost ucise.

Potrivit cotidianului spaniol ABC, atentatele comise de doi teroriști musulmani sinucigași nu departe de Stade de France au făcut cinci morți, dar au un simbolism excepțional, lucru valabil și în cazul atacului kamikaze de lângă Bazilica Saint-Denis, templu istoric al creștinătății europene.

Un bărbat a detonat încărcătura explozivă atașată de corp pe strada Jules Rimet, în Saint-Denis, în zona de nord a capitalei Franței. Altă explozie s-a produs într-un McDonald din Saint-Denis. Aceste două atentate teroriste sinucigașe au fost comise la o distanță egală între două obiective complet diferite ca însemnătate, dar simbolice: Stade de France și Bazilica Saint-Denis.

In momentul atacului, explica ABC, pe Stade de France se disputa un meci amical între selecționatele de fotbal ale Germaniei și Franței, cu participarea șefului statului francez si in prezenta a cel putin 70.000 de spectatori. Evident, a fost vorba de un mesaj adresat autoritatilor de la Paris si nu numai, pentru ca s-a dorit ca aceste atentate să capete o dimensiune mondială.

Celelalte atentate comise de atacatori sinucigași au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creștinătății europene, unde se află înhumați mulți regi ai Franței. La cumpana dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea, cartierul La Plaine Saint-Denis a fost adăpost pentru multi imigranți spanioli și italieni. De altfel, încă mai există o zonă care se numește "mica Spanie". De cativa ani insa, Saint-Denis a devenit o enclavă musulmană, iar în mica piață volantă de la fiecare sfârșit de săptămână în fața Bazilici majoritatea vânzătorilor sunt musulmani.