Ei au precizat ca Djohar (cetatean american de origine cecena), in varsta de 19 ani, a facut aceste declaratii inainte de a i se citi drepturile constitutionale, inclusiv dreptul la tacere sau acela de a vorbi numai in prezenta unui avocat. Iata de ce, scriu agentiile de presa, este neclar daca marturia va fi luata in considerare de instanta de judecata.

In ajun, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a anuntat ca administratia americana nu este inca pregatita sa confirme sau sa infirme presupusa legatura a fratilor Tsarnaev (fratele cel mare, Tamerlan, a fost ucis in timpul unui schimb de focuri cu fortele de ordine) cu organizatii teroriste.

„Trebuie stabilit daca au actionat singuri sau ajutati de altcineva. A trecut putin timp. Institutiile abilitate au lucrat bine pana acum. Ancheta continua”, a spus Carney. Potrivit precizarilor sale, Tamerlan Tsarnaev a fost verificat in 2011 de serviciile speciale, care nu au depistat insa indicii in masura sa evidentize activitatea terorista a acestuia.

Pe de alta parte, congressmanul Dutch Ruppersberg a afirmat ca exploziile de la Boston au fost declansate cu ajutorul unui dispozitiv de comanda de la distanta imprumutat de la o masinuta electrica, iar informatii despre cum trebuie construita o „instalatie infernala” cei doi frati le-au luat din revista Inspire. O publicatie online care are legaturi cu organizatia Al Qaida.

Adresandu-se, la randul sau presei, seful politiei din New York, Ray Kelly, a declarat ca fratii Tsarnaev intentionau, dupa atentat, sa participe la petrecere in Manhattan. „Informatia pe care am obtinut-o se refera la o petrecere” la New York, a spus Kelly citand din declaratiile date de Djohar anchetatorilor.