Hepertonie, hepatita, diabet, ba chiar impotenta: acesta este pretul pe care barbatii sunt obligati sa-l plateaca pentru a se bucura de compania unor superbe femei. In orice caz, asa sustin autorii unui recent studiu pe aceasta tema.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Valencia a apelat pentru experimentul lor la bunavointa a 84 de voluntari. in marea lor majoritate studenti. Fiecare a fost plasat in cate o camera unde, in prezenta a doi necunoscut, un barbat si a unei femei, au fost rugati sa rezolve sudoku.

Pe intreaga durata a studiului, oamenii de stiinta au tinut sub observatie evolutia nivelul de cortizon din sange si au constatat o neconcordanta care le-a atras atentia. Cat se aflau in camera impreuna cu necunoscutii, participantii la experiment parca intrau in panica, stresul punand stapanire totala pe ei. Nici o schimbare nu intervenea cand din incapere era invitat sa iasa barbatul necunoscut. In schimb, cand femeia disparea dincolo de usa, starea voluntarilor revenea rapid la normal.

Specialistii au ajuns la concluzia ca in prezenta unei femei rapitor de frumoase, cei mai multi dintre barbati isi pierd echilibrul interior, devenind nelisniti si dominati de un singur gand: cum sa intre in vorba, cum sa lege un dialog. In aceste conditii, sangele barbatilor "se umple" de cortizon, o situatie care, daca nu ar fi de durata si nu s-ar repeta ar ramane, practic, fara repercusiuni majore, dar daca respectiva stare este de durata, urmarile ar putea fi dintre cele mai neplacute, avertizeaza oamenii de stiinta.