Studiul realizat de Centrul Medical Carmel şi de Technion din Haifa (nordul ţării) si publicat recent de revista ştiinţifică Reproductive BioMedicine Online, pune accentul pe presupusa conexiune dintre infertilitatea masculină şi folosirea cu prevalenţă a celulalelor. Infertilitatea masculină este responsabilă de 30-40 la sută din cazurile în care un cuplu nu poate să procreeze.

Unele lucrari stiintifice au scos in evidenta un declin continuu al calităţii spermei de la începutul secolului XX, una dintre cele mai analizate cauze fiind impactul radiaţiei frecvenţei electromagnetice emise de telefoanele mobile. Cercetătorii, în frunte cu Ariel Zilbertlicht de la Centrul Medical Carmel, au analizat relaţia dintre caracteristicile utilizări celularului şi calitatea spermei.

In acest scop, ei au studiat cazurile a 106 bărbaţi, cu accent pe analiza datelor demografice, a modului în care au utilizat telefonul mobil şi impactului asupra calităţii lichidului seminal. Rezultatele au arătat că această calitate s-a redus la niveluri care puteau cauza infertilitate la bărbaţii care obişnuiesc să-şi ţină celularele la jumătate de metru distanţă sau mai aproape de şliţ.

De asemenea, 47% dintre cei care îşi ţineau celularul în buzunarul de la pantaloni de-a lungul zilei au întregistrat niveluri anormal de scăzute în concentraţia spermei, similare celor întâlnite la doar la 11 la sută din populaţia masculină. Un alt factor ce poate influenţa calitatea spermei este utilizarea celularului mai mult de o oră pe zi.

Şi mai grav este dacă se vorbeşte la telefon în timp ce se încarcă de la baterie, fapt ce dublează riscul reducerii concentraţiei lichidului seminal. Cercetătorii au ajuns la concluzia că unele aspecte ale utilizării celularelor pot influenţa negativ concentraţia spermei şi că este necesar să fie realizate studii de o mai mare anvergură pentru a stabili dacă acest tip de radiaţie poate afecta fertilitatea masculină, scrie agerpres.