In plus, Germania va pierde pozitia de lider in Uniunea Europeana, locul ei urmand sa fie ocupat de Polonia, care va juca, de asemenea, rolul de conducator al coalitiei antiruse. Varsovia va exercita, de asemenea cea mai puternica influenta asupra Ucraina si va avansa pretentii asupra unor teritorii din Rusia.

"Dupa toate probabilitatile, Rusia nu va supravietui sub forma ei actuala. Incapacitatea Rusiei de a transforma avantajul sau energetic intr-o economie capabila sa se intretina singura va spori vulnerabilitatea tarii la oscilatiile pietei materiilor prime. Rusia nu dispune de nici un fel de protectie impotriva acestui factor. Tinand cont de structura federatiei, unde profitul ajunge in primul rand la Moscova, fluxul de resurse va suferi, la randul lui, o serie de modificari", scriu expertii Stratfor.

In opinia lor, aceasta evolutie va conduce inevitabil la repetarea experientei din anii 1990 a Uniunii Sovietice, "cand puterea Moscovei de sustinere a infrastructurii nationale a scazut. Regiunile se vor intretine prin forte proprii, formand autonomii neformale si formale. Relatiile economice dintre periferia federatiei si Moscova se vor rupe", prognozeaza analistii americani.

Concomitent cu deteriorarea economiei, va slabi puterea de actiune a FSB. Iar fara acest serviciu, acum atotputernic, dezintegrarea Rusiei nu va putea fi oprita, cred autorii raportului.

In acest timp, dincolo de granitele Rusiei, isi va face tot mai simtita prezenta Polonia. Dupa Germania si Austria, aceasta tara a afisat cele mai bune performante de crestere. Mai mult, chiar daca ritmul va mai scadea, declinul va fi mult mai mic decat in cazul altor state europene. Iar pe masura ce prefacerile economice si demografice se vor intensifica in Germania, Polonia isi va diversifica relatiile comerciale pentru a ajunge forta dominanta pe arena strategica nord-europeana", explica Stratfor.

Potrivit previziunilor agentiei, "Polonia va fi liderul coalitiei antiruse, la care va adera inainte de 2020 si Romania". "Acesta noua alianta va juca un rol decisiv in modificarea granitelor Rusiei si recuperarea teritoriilor pierdute prin mijloace formale si neformale. Intr-un final, dupa slabirea Moscovei, aceasta alianta va avea o influenta covarsitoare nu numai asupra Belurus si Ucrainei, dar si mai departe, spre Est. Acest lucru va intari pozitiile Poloniei si a aliatilor ei", prezic analistii americani.

Polonia, Ungaria si Romania isi vor recupera regiunile cedate rusilor in diferite etape ale istoriei. Mai mult, destabilizarea Rusia va antrena schimbari majore inclusiv in Caucaz si Asia centrala. Astfel, potrivit specialistilor Stratfor, regiunea Karelia din nord-vestul Rusiei va incerca sa revina in componenta Finlandei. In Orientul Indepartat, ale carui relatii cu Japonia, China si SUA vor deveni, in timp, mai evidente decat cele cu Moscova, multe regiuni isi vor dobandi autonomia.

"Ideea este urmatoare: nu va exista revolta populara sau revolutie in Rusia. Dar nestiinta Moscovei de a face fata unor situatii de criza economica va crea un vacuum, care va cuprinde fragmente separate din actuala Federatie Rusa", concluzioneaza expertii Stratfor.