Un recent studiu, realizat de cercetători elveţieni, a demonstrat că vitaminele C şi E consumate în exces reduc speranţa de viaţă cu un sfert. Este adevărat, precizeaza Daily Mail, experimentul s-a realizat pe rozătoare, nu pe oameni. Concret, observaţiile s-au facut pe şobolanii din subfamilia Arvicolinae. O parte din rozătoarele au primit o alimentaţie obişnuită, restul una imbogatita cu vitamine C şi E. Teoretic, doze mari de antioxidanţi în dietă încetinesc procesul de îmbătrânire, iar şobolanii din această subfamilie trăiesc intre  500 si 600 de zile. Dar vitamele administrate au avut un efect contrar, speranta de viata fiind redusă cu 25% în cazul şoarecilor care au primit suplimente de vitamine.

'Când am pornit cercetarea noastra, ne aşteptam ca speranţa de viaţă a şobolanilor să crească, aşa cum s-a întâmplat cu rozătoarele dintr-o cercetare anterioară. Şi am fost foarte surprinşi când acest lucru nu s-a întâmplat', a recunoscut profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow. Potrivit acestuia, rezultatele arată că dozele mari de antioxidanţi au efecte diferite în funcţie de specie.

Cele mai populare suplimente de vitamine în rândul britanicilor sunt C, E şi beta-carotenul - un pigment conţinut în morcovi, roşii şi broccoli. Aproximativ zece milioane de oameni din Marea Britanie consumă în mod regulat aceste vitamine. Dar experţii trag un semnal de alarmă: nu de puţine ori, pastilele conţin doze de zece ori mai mari decât norma zilnică. 'S-au făcut o mulţime de cercetări şi, în cel mai bun caz, suplimentele de vitamine nu aduc niciun beneficiu, iar în cel mai rău caz ar putea dăuna. Bunăoară, comprimatele de vitamina E pot duce la cancerul de prostată şi la creşterea riscului de deces prematur', susţine Selman.

'A stabili exact conexiunea cauză-efect între consumul de antioxidanţi şi speranţa de viaţă a unei persoane nu este posibil în acest moment, aşa că ne bazăm pe rezultatele studiilor efectuate pe animale', adaugă în acest sens John Speakman, de la Universitatea Aberdeen, subliniind că rezultatele cercetării expuse arată că se impune o atenţie deosebită în cazul consumului de antioxidanţi.