Totusi, a precizat Stephan Monroe de la Centrele de Control si Preventie a Bolilor (CDC), "probabilitatea ca această epidemie să iasa dincolo de Africa de Vest este foarte mică".

Dar, a atras atentia oficialul american, situaţia "evoluează rapid", iar CDC trebuie să fie pregătite să facă faţă posibilităţii ca un călător bolnav să propage boala în Statele Unite.

"Îngrijorarea noastră este ca epidemia să fie «însămânţată» altundeva. Ca un incediu de pădure, ea se poate răspândi plecând de la un singur arbore, prin scântei", a explicat Monroe.

"Este clar ce s-a întâmplat în Liberia", a apreciat el, notând că această ţară nu a constatat cazuri de Ebola timp de 21 de zile - perioada maximă de incubaţie -, dar că au apărut cazuri noi.

"Au fost cazuri «reînsămânţate» de persoane care au traversat frontiera. Deci, până când vom putea identifica şi întrerupe fiecare sursă de transmitere, nu vom fi în măsură să controlăm epidemia", a insistat el."Răspunsul faţă de această epidemie va fi mai degrabă un maraton decât un sprint", a conchis Stephan Monroe.

Epidemie, izbucnita la începutul anului, a aparat în Guineea, s-a extins în Liberia, apoi în Sierra Leone, ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.