In opinia lui Grimes, este improbabil ca un complot care implica mii de persoane sa ramana secret. Potrivit omului de stiinta, probabilitatea producerii unei scurgeri de informatii creste odata cu trecerea timpului si depinde de numarul celor care cunosc marea taina.

Cercetatorul a pornit in aceasta aventura stiintifica analizand faimoasa teorie, potrivit careia Neil Armstrong nu a pus piciorul pe Luna in 1969. Grimes a calculat ca noi am fi aflat "adevarul" dupa 3 ani si 8 luni de la incheierea misiunii Apollo 11, tinand cont de faptul ca aproape 440.000 de persoane lucrau, in acel moment, la NASA.

In ceea ce priveste longevitatea teoriei referitoare la incalzirea globala, ea a fost calculata pornind de la numarul de specialisti si angajati ai Royal Society si ai Asociatiei americane pentru promovarea stiintei, in total 405.000 de oameni. Cu acest indice, Grimes a stabilit ca daca respectiva teorie ar fi fost o conspiratie, noi am fi aflat-o dupa 3 ani si 9 luni de la formularea ei.

Acest "detector de minciuni sau de complot" inventat de fizicianul britanic poate functiona si in sens invers, adica poate tria diferitele terorii ale consipiratiei pentru a determina care sunt cu adevarat false. Omul de stiinta este de parere ca ecuatia lui s-ar putea dovedi utila societatii. In opiina lui, nu toate teoriile trebuie ignorate, petnru ca unele pot fi reale.

"In cele mai multe dintre cazuri, astfel de terorii tin mai degraba de ideologie decat de ratiune. Dar ele se raspandesc usor, fiind, prin urmare, usor de combatut. Expertii trebuie sa inteleaga cum si de ce unele teorii prin radacini in societate, in pofida unui pachet impresionant de explicatii rationale", a afirmat Grimes.