Auroville este o comunitate situatia in nordul Indiei si a fost intemeiata in 1968 de Mirra Alfassa, cunoscuta sub numele de Mama. Orasul, international si plasat sub egida UNESCO, se afla la aproximativ 10 kilometri nord de Pondichery, in statul Tamil Nadu. Potrivit fondatorilor, a fost vorba de o incercare de a forma o comunitate de persoanecare traiesc dincolo de orice politica.

"Trebuie sa existe pe Pamant un loc inalienabil, un loc care sa nu apartina nici unei natiuni, un loc unde toi sa traiasca in sinceritate, liberi, ca cetateni ai lumii care se supun unei singure autoritati, cea a adevarului suprem", spunea Mama.

Istoria orasului seamana, mai degraba cu o poveste despre Indiana Jones sau o legenda orientala decat cu realitatea. Cu toate acestea, Auroville chiar exista.

In 1968, in ziua inaugurarii orasului, 124 de baieti si fete reprezentand tot atatea de tari ale lumii au varsat un pumn din pamantul lor natal intr-o urna sub forma de lotus. Urna, expusa astazi in amfiteatrul localitatii, este acum un simbol al franternitatii universale.

Punctul central al Auroville este Matrimandir, "Casa Mamei", o uriasa sala de mediatii cu pereti din marmura alba si care adaposteste poate unul dintre cel mai mare glob de cristal al lumii. Luminata de razele soarelui, Matrimandir simbolizeaza ideal unui nou umanism mistic si universal, care se doreste a fi un model pentru generatiile viitoare.

Un model ecologic, dar si uman, "o punte intre trecut si viitor", cum este definit in carta fundamentala a comunitatii. Amenajat, initial, pentru a gazdui pana la 50.000 de locuitori, orasul numara astazi numai 2000. Majoritatea provin din India, dar sunt multi francezi, germani, israelieni, americani sau rusi. Toti traiesc in asezari repartizate in spirala in jurul Matrimandir.

Fiecare rezident se ocupa de ceva. Orasul vrea sa traiasca din surse proprii: aici exista campuri agricole, uzine, cantine care functioneaza cu energie solara si tot felul de institutii sociale. Toate deciziile importante ale orasului sunt adoptate de grupuri de cercetare si aprobate prin vot general. Auroville nu are primar, nici alt organ administrativ.

Educatia, sanatatea, cultura si sportul sunt gratuite. In absenta unor venituri, rezidentii primesc o alocatie de 5.000 de rupii de luna. Aproape oricine poate deveni rezident al orasului. In acest sens, este nevoie de o viza indiana, precum si de banii necesari pentru a trai cel putin un an fara a fi platit pentru munca prestata.

La sfarsitul acestei perioade, locuitorii din Auroville trebuie sa aprobe sau sa decline candidatura noului lor compatriot. In plus, cei care decis sa se mute la Auroville, trebuie sa cumpere o locuinta, care-i va ramane in proprietate pe durata sederii. Aici nu sunt masini sau taxiuri care sa-i duca pe localnici in "lumea exterioara". Mijlocul de transport este, de regula, bicicleta.