După 12 ani consecutivi de creştere puternică, cererea pentru aur ca investiţie cu un grad ridicat de siguranţă a fost erodată, iar activele fondurilor de investiţii pe piaţa aurului, fondurilor colective închise şi titlurilor de valoare bazate pe metalul preţios au coborât la minimul ultimilor patru ani, odată cu retragerile unor nume mari, printre care miliardarii George Soros şi John Paulson, potrivit unei analize Bloomberg.

Preţul aurului a scăzut în acest an pe piaţa futures din New York cu 29%, la 1.197,5 dolari pe uncie (31,1 grame), în timp ce indicele S&P GSCI care măsoară preţurile spot pentru 24 de mărfuri a înregistrat o depreciere de numai 1,6%.

Totodată, indicele bursier global MSCI All-Country World a crescut în 2013 cu 20%, indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 29%, iar bursa de la Tokyo a avansat cu peste 50%, înregistrând cel mai bun an din 1972.

Indicele dolarului, care evaluează evoluţia monedei americane în raport cu valutele principalilor 10 parteneri comerciali ai SUA, s-a apreciat cu 3,4%.

Titlurile de Trezorerie SUA, care asemenea aurului sunt preferate de investitori pentru conservarea averilor în vremuri tulburi, s-au depreciat în acest an cu 3,2%.

Investitorii au retras în acest an 38,6 miliarde de dolari de pe piaţa aurului, cea mai mare pierdere din anul 2000, potrivit datelor companiei de cercetare EPFR Global.

Rezerva Federală a anunţat la 18 decembrie că programul de stimulare a economiei prin achiziţii de obligaţiuni va fi redus începând din luna ianuarie de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună. O zi mai târziu, preţul aurului în tranzacţiile futures a închis la minimul ultimilor trei ani. Decizia băncii centrale americane a fost motivată de îmbunătăţirea perspectivelor economice, în timp ce inflaţia se menţine la un nivel limitat, relativ redus, iar economiştii nu se aşteaptă să accelereze. Fed va continua să reducă anul viitor programul de stimulare, care ar urma să fie complet eliminat până la finele lui 2014.

Directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat pe 22 decembrie că economia Statelor Unite are perspective mult mai solide de creştere pentru anul viitor.

Jeffrey Currie, director de cercetare pentru pieţe de mărfuri la Goldman Sachs, a declarat pentru Bloomberg că preţul aurului va continua să scadă anul viitor. Banca de investiţii estimează că aurul va încheia anul 2014 la 1.050 dolari pe uncie, cu aproximativ 12% sub preţul actual.

Preţul aurului a crescut cu peste 500% în perioada 2000-2012, pe fondul deprecierii dolarului. Creşterea a accelerat în perioada decembrie 2008 - iunie 2011, în urma crizei financiare mondiale, recesiunii şi programului de relaxare cantitativă adoptat de Rezerva Federală a SUA, care a redus totodată dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, în banda 0 - 0,25%.

Aurul a atins în septembrie 2011 nivelul de 1.923,7 dolari pe uncie, un nou maxim istoric.