Astfel, dupa o crestere constanta, cotatiile au revenit, practic, la nivelul inregistrat la mijlocul lunii aprilie, cand, dupa o prabusire spectaculoasa si oarecum inexplicabila, uncia s-a tranzactionat cu 1.348 de dolari. In acest context, analistii nu cred ca in urmatorii ani investitiile in metal galben vor asigura profituri frumoase, mai ales tinand cont de inflatia destul de scazuta.

Potrivit prognozei bancii Credit Suisse, pana la sfarsitul acestui an, valoarea aurului se va reduce cu 20%, coborand la 1.100 de dolari/uncie, iar in urmatorii cinci ani va trece sub pragul psihologic de 1.000 de dolari/uncie. „Nu mai este nevoie sa achizitionezi aur pentru protejarea capitalului, iar eventualitatea unei inflatii ridicate in urmatorii trei ani s-a diminuat substantial”, au declarat expertii Credit Suisse.

In opinia lor, timp de cateva saptamani, pretul metalului galben nu va urca dincolo de 1.350 de dolari/uncie, iar in a doua parte a anului, deprecierea se va accentua, in pofida eforturilor bancilor centrale de diversificare a activelor. „Cand aurul se scumpeste, toti vor sa cumpere. Dar cand cotatiile se prabusesc, practic, nici o banca centrala nu va risca, sporind rezervele de metal galben”, au explicat analistii Credit Suisse.

„Aceasta oaza de liniste, cum au fost considerate o perioada destul de lunga de timp, investitiile in aur si-a pierdut atractivitatea. Am intrat in faza de scadere”, afirma cu fermitate strategii Harcourt Investment Consulting. Ei cred ca pretul metalului galben va aluneca pana la 1.200 de dolari/uncie in urmatoarele sase luni. „Exista convingerea ca ritmul de crestere a economiei SUA se va consolida, iar inflatia ca pericol va dispare treptat”, a comentat, la randul sau, John Toohey, de la USAA Investments.  O inflatie scazuta, sustine el, este „cea mai proasta veste pentru aur. Preturile se vor mentine pe un trend descendent, desi o serie de mari investitori vor continua sa achizitoneze metal galben, de teama unei inrautatiri a lucrurilor.

In ultimii 12 ani, aurul i-a rasfatat pe investitori cu profituri de 20%-30%. Pana in 2012, cand situatia a luat o intorsatura brusca, piata aurului inregistrand cea mai slaba ascensiune din 2008 – de numai 7%. Iar 2013 a devenit, pur si simplu, un dezastru: de la inceputul anului, metalul galben s-a ieftinit cu 18% si se tranzactioneaza la un nivel cu 30% mai mic comparativ cu varful inregistrat in septembrie 2011, cand s-a aflat la un pas de 2.000 de dolari/uncie.

Spre ce ar trebui sa-si indrepte atentia investitorii? Potrivit Bloomberg, cele mai rentabile investitii vor fi cele in actiuni, urmate de imobiliare, valuta, materii prime, aur si obligatiuni.