Pe piata asiatica, uncia de aur s-a tranzactionat in aceasta dimineata cu 1.360,99 dolari, dupa ce, luni seara, a coborat la 1.360,60 dolari pe platforma de tranzactionare la termen Comex, adica o scadere de 9% fata de valoarea de vineri seara. In ultima zi a saptamanii trecute, metalul galben a pierdut 10,9%, marcand, astfel, cel mai pronuntat recul incepand din 1983. In total, la Comex aurul a cedat peste 200 de dolari/uncia, alt record „de viteza” din ultimii 40 de ani in SUA.

La Londra, aurul a terminat sesiunea de luni la o valoare de 1.395 dolari/uncia, comparativ cu 1.535 dolari de vineri seara. „Aceasta depreciere rapida a socat o lume intreaga”, a comentat Kelly Teoh, analist la cabinetul IG Markets din Singapore. „Dupa toate probabilitatile, tendinta descendenta se va mentine pe tot parcursul saptamanii”, a prezis expertul.

Aurul s-a inclinat impreuna cu restul materiilor prime, de la petrol si cupru la argint, dupa ce Beijing a anuntat pentru primul trimestru al acestui an o incetinire a cresterii chineze sub asteptarile pietei, de 7,7% fata de prognoza de 8%. Cumulata cu o serie de indici dezamagitori in Statele Unite, aceasta veste a amplificat temerile legate de o supraincalzire a economiei SUA, sporind, totodata, ingrijorarile privind riscurile inflationiste. Or, aurul reprezinta valoare-refugiu pentru investitorii care vor sa se protejeze de riscurile inflationiste.

De la declansarea, vineri, a nebuniei pe piata aurului, miliardarul John Paulson a pierdut 973 de milioane de dolari, iar de la inceputul anului, averea fondatorului fondului speculativ Paulson&Co. s-a redus, pe fondul devalorizarii metalului galben, cu 1,52 miliarde de dolari. Omul de afaceri a intrat in 2013 cu un volum total de investitii de 9,2 miliarde de dolari, din care 85% au constituit diferite instrumente legate de aur.

Paulson este un adept al teoriei, potrivit careia aurul reprezinta cel mai sigur scut in fata inflatiei si a oscilatiilor valutare. Incepand din august 2011, metalul galben a pierdut peste 20% in valoare, evolutie nefavorabila planurilor lui Paulson, care, in ultimii doi ani, nu a castigat nimic din investitiile in aur.

Instabilitatea de pe pietele lumii s-a rasfrant s-a resimtit si in Romania. Astfel, pentru luni, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 152,57 lei pentru un gram de aur (1 uncie = 28,3495231 grame), fata de 167,66 lei, valoarea din ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute. La 9 aprilie, metalul galben valora 170,88 lei la cursul BNR.