Presedinta Rezervei federale americane (FED), Janet Yallen, a pledat din nou pentru o crestere a dobanzii de referinta, in pofida "incertitudinilor" economice legate in special de Grecia sau de China.

"Daca economia evolueaza conform prevederilor, situatia economica ar urma sa justifice, la un moment in cursul acestui an, o majorare a dobanzilor federale, pentru a trece la o normalizare a politicii monetare", a reafirmat sefa Fed intr-un discurs rostit in Congresul SUA.

"Aceste declaratii, dar si starea generala de spirit care domina piata si care si-a regasit apetitul pentru risc, au antrenat o apreciere a dolarului si o prabusire a aurului, care a inregistrat cea mai lunga secventa de pierderi din luna februarie", a comentat Ole Hansen, analist la Saxo Bank.

O crestere a dobanzii de referinta a Fed va face dolarul mult mai atractiv pentru investitori, penalizand, de fapt, achizitiile de metal galben, tranzactionat in moneda americana. In aceste conditii, aurul a atins cea mai mica valoare din ultimii cinci ani, ajungand la 1.131,20 dolari/uncie.