„Cea mai proaspata problema privind Crimeea este legata de aurul scitilor din Kerci. Expozitia a plecat din Europa inapoi spre Ucraina, dar inca nu stim unde se afla”, a precizat directorul muzeului, precizand ca Ermitajul intretine relatii stranse cu muzele din Kerci si organizeaza frecvent expertii arheologice in Crimeea.

Potrivit unor surse neoficiale, autoritatile ucrainene ar fi putut transfera in Occident acest tezaur, drept garantie pentru credite. „Ermitajul nu stie unde vor fi pastrate aceste exponate, in Ucraina sau in Crimeea”, a subliniat Piotrovski, ale carui declaratii sunt citate de agentia Interfax.

Conform unor informatii anterioare, conducerea muzeului din Amterdam a refuzat sa returneze Crimeei exponatele unicat, prezentate in cadrul expozitiei „Crimeea: aurul si secretele Marii Negre”, pe motiv ca Olanda nu a recunoscut intrarea Peninsulei in componenta Federatiei Ruse. Se intentiona ca respectivele opere de arta si bijuterii sa fie incredintate ministerului culturii de la Kiev.