Analistii inclina catre a doua varianta si pun acest avant pe seama temerilor, tot mai accentuate, legate de conjunctura, in special in Statele Unite. „Primul factor al acestei scumpiri a aurului il constituie indoielile care au pus stapanire pe piata dupa publicarea mai multor indicatori privind continuarea procesului de restabilire a economiei americane”, a estimat Nick Brooks, de la ETF securities.

In al doilea rand, a continuat expertul, este vorba de criza instalata in numeroase tari emergente. Aceste temeri ii obliga pe investitori sa reacorde credit de incredere fostei valoare de refugiu, pentru a reduce riscurile si, astfel, a proteja capitalul.

Dar, s-a grabit sa precizeze Nick Brooks, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca performantele macroeconomice ale Statelor Unite au fost handicapate in aceasta iarna de conditiile meteo deosebit de defavorabile. „Situatia conjuncturala se va clarifica in urmatoarele cinci sau sase saptamani”, a asigurat analistul.

Pe acest fundal, „numerosi actori si-au abandonat pozitiilor in aur”, a constatat Ronald Wildman, de la Global Financial Products (GFP). „Printre altele, dezinteresul incredibil al investitorilor pentru metalul galben se manifesta incepand din 2013”, a completat Brooks.

In ceea ce priveste evolutia pretului, Wildmann, care recunoaste ca are o viziune „extrema”, nu exclude posibilitatea ca aurul sa cada sub 1000 de dolari/uncie in cursul acestui an. Pe termen lung, el se asteapta ca pretul aurul sa-si continue alunecarea pana la 800, ba chiar 700 de dolari/uncie.

In opinia lui Brooks, actuala ascensiune se va opri, dar riscul unei prabusiri dramatice este limitat de cererea chineza. In pofida restrictiilor guvernamentale impuse anul trecut, continentul asiatic ramane unul dintre principalii importatori de metal galben. „Unele lucruri sunt destul de neclare in momentul de fata. Astfel, daca situatia din SUA va continua sa dezamageasca piata sau daca starea de criza din tarile emergente se dovedeste mai profunda decat s-a estimat, pe termen lung investitorii s-ar putea indragosti din nou de aur, al carui pret va exploda”, a explicat Brooks.