Potrivit acestuia, investitorii în aur şi traderii au fost speriaţi de tonul agresiv al preşedintei Rezervei Federale, Janet Yellen, în urma recentei creşteri a dobânzii în SUA. Venind la doar câteva ore după ce datele au arătat o scădere atât a CPI, cât şi a vânzărilor cu amănuntul, tonul agresiv a prins piaţa cu garda jos.

'Dolarul a recuperat câteva dintre pierderile recente, în timp ce randamentele obligaţiunilor americane pe 10 ani au crescut de la minimul pe şapte luni. Se preconizează un nou joc al răbdării, căci traderii îşi îndreaptă atenţia către datele economice primite pentru a vedea dacă perspectiva de creştere a Fed şi viteza planificată a următoarelor creşteri ale dobânzii se pot justifica. Din perspectivă tehnică, susţinerea în cazul aurului poate fi aflată la 1.245 dolari/uncie, iar preţul trebuie să se menţină la 1.227 dolari/uncie, tendinţa în creştere din ianuarie, pentru a menţine optimismul care credem că va avea ca rezultat creşterea metalului galben', precizează specialistul Saxo Bank.

Vânzările în sectorul energetic s-au prelungit pentru a patra săptămână, pe măsură ce producţia din SUA, Libia şi Nigeria scade în continuare speranţele că Opec va avea succes în reducerea inventarelor globale în intervalul de timp preconizat.

Produsele agricole au avut cel mai mult de suferit, zahărul atingând un nou minim pe 15 luni după ce a pierdut 30% din valoare în ultimele patru luni. Creşterea de la mijlocul lunii mai a bumbacului continuă să scadă ca reacţie la prognozele pentru o producţie mai mare în sezonul 2017-18. Condiţiile excelente de creştere atât în India, cât şi în SUA au determinat această schimbare a sentimentului. În următoarele săptămâni, condiţiile cu privire la culturile agricole şi poziţionarea fondurilor vor juca roluri importante în performanţa preţurilor. Condiţiile actuale ale tuturor celor trei culturi sunt similare anului trecut, chiar şi grâul de primăvară care a avut parte de o scădere procentuală la doar 45%, cel mai prost rating din 1988 încoace. Acest eveniment a fost principalul factor ce a determinat performanţa puternică a grâului de decembrie CBOT în ultima săptămână, relateaza agerpres.

În ceea ce priveşte ţiţeiul, acesta a revenit la minimul din mai săptămâna trecută, în timp ce producţia în creştere şi inventarele au primit toată atenţia. Acest lucru survine după patru săptămâni de vânzări în urma eforturilor susţinute (care, însă, au eşuat) ale membrilor OPEC şi non-OPEC de a susţine preţul anunţând o prelungire de nouă luni.

'Producţia SUA a crescut în medie cu 10 000 barili/zi săptămânal în ultimele opt săptămâni. În cele opt săptămâni anterioare, creşterea medie săptămânală a fost peste 30.000 b/zi per săptămână. O susţinere suplimentară ar trebui să vină din partea rezervelor mai mici ale Opec pe parcursul sezonului actual de vârf pentru cererea domestică. O perioadă prelungită de scădere a preţului va avea, în cele din urmă, un impact asupra capacităţii producătorilor mai slabi de a avea profit, iar creşterea rapidă a producţiei observată recent se va clătina din nou. Ţiţeiul Brent a găsit susţinere la minimul din mai, dar în această fază o redresare peste 50 dolari/b este necesară pentru a-i tempera pe vânzătorii short. La sub 46,65 dolari/b, piaţa ar putea ţinti 44,65 dolari/b', subliniază Ole Hansen.