Ce fac in zona cele patru nave de razboi ale Rusiei? Moscova sustine ca le-a trimis pentru a intari dispozitivul de aparare creat in vederea apropiatului summit G20.

Flota rusa are tot dreptul la o astfel de actiuni, a comentat, la randul sau, ministrul austrian de externe, Julia Bishop, subliniind, totodata, ca militarii tari sale supravegheaza atent fiecare miscare a navelor ruse.

"Manevrele navelor ruse corespund regulilor internationale pentru navele militare, care au dreptul sa se deplaseze liber in ape neutre", a precizat, la randul sau, ministerul australian al apararii.

De precizat ca Rusia a deplasat in zona un crucişător "puternic înarmat", un distrugător, un remorcher şi o navă de aprovizionare.

John Blaxland, un expert în securitate internaţională de la Universitatea naţională australiană, crede ca presedintele Vladimir Putin vrea să-şi arate muşchii şi să-şi consolideze imaginea de lider dur", în conditiile in care prezenta sa la summit nu este pe placul tuturor.

"Este o demonstraţie în forţă, organizată ca spectacol", a apreciat analistul. In opinia lui, procedezi astfel, "numai când nu eşti pe deplin sigur şi când simţi nevoia să te faci remarcat".