In acest context, OeNB a anunţat repatrierea a 15 tone din rezervele sale de aur păstrate peste hotare. 'Până la finele lunii noiembrie, Banca Naţională a Austriei a readus în depozitele sale 15 tone de aur', a informat OeNB într-un comunicat de presă.

Un purtător de cuvânt al instituţiei a precizat că OeNB a început să repatrieze aurul depozitat la Londra în luna octombrie. Prin urmare, Austria deţine pe teritoriul său aproximativ 65 de tone de aur, sau aproximativ 23% din rezerve, în timp ce aproape trei sferturi, 209 tone, sunt la Londra, iar alte şase, în Elveţia.

'Londra şi Zurich rămân cele mai importante centre de trading pentru aurul fizic' a subliniat OeNB în comunicatul său de presă, reluând argumentul pe care l-a furnizat şi anterior atunci când a explicat de ce păstrează o parte atât de mare din rezervele sale de aur peste hotare. 'Consideraţiile geopolitice din perioada războiului rece au jucat şi ele un rol', a recunoscut Banca centrală din Viena, care este doar la o oră distanţă de fosta Cortină de Fier care a divizat Europa timp de patru decenii.