Guvernul de la Viena ar urma să anunţe modificarea taxei pe bănci, care va include probabil o taxă excepţională colectivă de un miliard de euro, în schimbul deducerii taxelor la nivel european din taxa percepută de Banca Centrală a Austriei. Potrivit unor surse din mediul bancar, negocierile sunt în desfăşurare şi încă nu se ştie cum va fi esalonat miliardul de euro, care reprezintă în mare taxa pe activele băncilor timp de doi ani.

Fitch apreciază că respectiva taxa excepţională ar amâna efectiv impactul cu doi ani şi acţionarii se vor aştepta probabil la o creştere a profitului distribuit, ceea ce ar reduce beneficiile în privinţa capitalizării.

Reducerea taxei pe bănci ar atenua presiunile privind profitabilitatea cu care se confruntă băncile austriece, mai ales că acest sector se concentrează din ce în ce mai mult pe piaţa internă, unde marjele de profit sunt în general scăzute. Schimbarea este importantă în special pentru UniCredit Bank Austria, deoarece planificatul transfer al operaţiunilor sale din Europa Centrală şi de Est (CEE) către banca mamă UniCredit SpA va reduce considerabil baza veniturilor, dar nu va afecta modul de calcul al taxei pe bănci, scrie agerpres.

O taxă pe bănci mai scăzută nu va avea probabil un impact direct asupra ratingurilor de credit, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.