OMV ar putea ajuta Gazprom Neft în evaluarea geologică iniţială a două zăcăminte din Iran, a precizat Vadim Yakovlev, prim adjunctul directorului general al Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, divizia petrolieră a gigantului rus. OMV a început să fie activă pe piaţa iraniană în 2001, ca operator al zăcământului Mehr din vestul ţării dar a oprit operaţiunile în 2006 din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

Dupa ridicarea sancţiunilor, în 2016, OMV a semnat un memorandum de înţelegere cu National Iranian Oil Company pentru evaluarea unor proiecte din zona Zagros din vestul tarii si a zăcământului Fars din sud, unde firmele străine au nevoie de parteneri locali pentru a opera. În ianuarie, OMV a semnat un Memorandum de înţelegere cu compania iraniană Dana Energy privind cooperarea în proiecte petroliere upstream derulate în Iran.

OMV şi Gazprom lucrează împreună de cinci decenii şi şi-au adâncit cooperarea după ce în decembrie 2016, OMV şi Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei, aminteste agerpres.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).