Aceste infracţiuni au fost scoase la iveala de un audit intern şi alte documente secrete, fost furnizate cotidianului de fostul consultant american Edward Snowden. Unul dintre aceste documente, al caror continut este redat de Washington Post, arată că NSA a ordonat echipelor sale să falsifice rapoartele adresate Departamentului Justiţiei şi Biroului directorului serviciilor naţionale de informaţii, înlocuind unele detalii cu termeni mai generali.

Potrivit cotidianului, in alt caz NSA a tinut ascuns faptul ca au fost supravegheati neintenţionat mai multi americani. Astfel, în 2008, un "important număr" de apeluri telefonice iniţiate din Washington au fost supravegheate dintr-o eroare de programare care a inversat prefixul zonei capitalei americane (202) cu cel al Egiptului (20). Eroarea nu a fost dezvăluită decât echipei de supraveghere a NSA, afirmă Washington Post.

Aceeasi publicatie afirma ca auditul NSA, ce datează din mai 2012, a depistat 2.776 de incidente în cursul precedentelor 12 luni, privind "colectarea, stocarea, accesul şi comunicarea datelor protejate legal, fără autorizaţie". Majoritatea acestor incidente nu erau intenţionate, dar multe dintre ele sunt generate de deficienţe sau de încălcarea procedurilor normale.

"Noi suntem o agenţie condusă de oameni şi care acţionează într-un mediu complex cu un mare număr de regimuri de reglementare diferite, de aceea ne regăsim uneori de partea nefavorabilă a situaţiei", a declarat un oficial din cadrul NSA sub acoperirea anonimatului, ca răspuns la întrebările cotidianului.După polemica declanşată de dezvăluirile lui Edward Snowden, preşedintele american Barack Obama a anunţat o serie de măsuri ce vizau "mai multă transparenţă", dezminţind orice abuz în programele de supraveghere ale NSA.

Controversa s-a intensificat după ce Snowden, care a fugit în Rusia, a dezvăluit aspectele ascunse ale supravegherii cetăţenilor americani pe Internet şi pe telefon, mentioneaza Mediafax.