Autorităţile americane au restituit Turciei un mozaic antic, datând din perioada elenistă, care îl prezintă pe Orfeu, un erou din mitologia greacă, ce a fost furat în anul 1998, a anunţat sâmbătă ministrul turc al Culturii, Ertugrul Mozaicul, care îl prezintă pe Orfeu cântând la liră şi fermecând animalele, a ajuns vineri în Turcia. El a fost restituit de Muzeul de Artă din Dallas, graţie unui acord încheiat cu guvernul turc, a precizat ministrul Ertugrul Günay.Reprezentanţii muzeului american au iniţiat, totodată, un program de schimburi culturale internaţionale, care va consta în împrumuturi de opere de artă şi asistenţă în domeniul arheologic, relateaza Mediafax.

Mozaicul va fi expus mai întâi la Istanbul, iar apoi va ajunge în oraşul său natal Sanliurfa din sud-estul Turciei, un important sit elenistic şi roman.Günay.

Muzeul din Dallas cumpărase mozaicul la o licitaţie publică, în 1999, pentru suma de 85.000 de dolari. Mozaicul decora pe atunci pardoseala unui edificiu roman. Reprezentanţii muzeului au descoperit însă în acest an anumite dovezi care atestă faptul că opera de artă a fost furată dintr-un sit arheologic.

Reprezentanţii muzeului s-au consultat cu autorităţile turce, care le-au furnizat o serie de fotografii care au confirmat producerea acelui furt.

Un alt muzeu american, cel al Universităţii Pennsylvania din Philadelphia, a restituit Turciei în luna septembrie mai multe bijuterii provenind din situl arheologic de pe locul străvechiului oraş Troia, care au fost furate la sfârşitul secolului al XIX-lea.