Instituţia nu a specificat ce măsuri vor fi adoptate, pe lângă solicitarea de a rezolva problema cât mai curând posibil. Separat, Ministerul Mediului a anunţat că va declanşa o investigaţie privind vehiculele VW.

China este cea mai mare piaţă auto din lume iar analiştii susţin că scandalul emisiilor ar putea afecta vânzările VW în statul asiatic.

'Până acum am văzut un impact redus asupra încrederii consumatorilor chinezi în brandul VW dar vom continua să monitorizăm evoluţiile. Anul acesta vânzările companiei au fost mai slabe, pe fondul încetinirii economiei chineze. Dacă vânzările VW vor fi afectate de actualul scandal al emisiilor, poziţia lor de lider global va fi pusă în pericol', a declarat analistul Yale Zhang, de la compania de consultanţă Automotive Foresight.

AQSIQ a anunţat că Volkswagen va rechema la service 1.950 de maşini importate în China, în special SUV-ul Tiguan şi sedanul Passat B6, echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Cele două societăţi mixte ale Volkswagen în China au dat asigurări că falsificarea datelor la testele din SUA privind emisiile vehiculelor nu afectează maşinile fabricate sau vândute de societăţile mixte în această ţară, cea mai mare piaţă auto din lume.

În ultimii ani, piaţa chineză a fost responsabilă pentru mai mult de jumătate din profiturile VW. În acest an, însă, încetinirea pieţei chineze a obligat Volkswagen să reducă producţia, salariile şi alte costuri.

Volkswagen va începe în ianuarie rechemarea la service a vehiculelor echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, operaţiunea urmând să fie finalizată până la sfârşitul lui 2016, a anunţat săptămâna trecută noul director general al VW, Matthias Mueller, aminteste agerpres.