Votul din SCFCAH — comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) și în care sunt reprezentate la nivel de experți statele membre — a fost amânat întrucât șapte state au fost nemulțumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care și micii românești. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepții nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea vor avea de așteptat până în luna iulie.

'În final, votul nu a mai avut loc astăzi. Intenția era de a vota astăzi în SCFCAH asupra unui pachet de mai mulți aditivi care să fie autorizați pentru anumite produse tradiționale, printre care și produsul românesc mici. Următorul pas este reluarea discuțiilor cu statele membre, chestiunea urmând să revină pe agendă într-una dintre următoarele reuniuni ale SCFCAH', a declarat purtătorul de cuvânt al CE în acest dosar, Roger Waite.

Amânarea votului din SCFCAH înseamnă practic că situația actuală se va prelungi, respectiv micii vor putea fi în continuare produși și comercializați în România, dar nu vor putea merge la export.

Conform sursei citate, după ce votul are loc în SCFCAH, Comisia trebuie să înainteze textul adoptat Parlamentului European, respectiv Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI, care poate înainta obiecții. În condițiile în care votul din SCFCAH va avea loc în luna iulie, excepțiile privind utilizarea acestor aditivi în unele produse tradiționale vor ajunge pe masa noului legislativ comunitar, format în urma alegerilor europene de la 25 mai.